Publicado 22/2/2019 15:15:59CET

La nova residncia pública de Sabadell esdevindr una realitat l'any 2022 i disposar de 102 places

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'Ajuntament invertir 8,4 MEUR per construir el nou equipament i la Generalitat aportar 2,2 MEUR anuals per finanar 98 places concertades

ACN

Sabadell.-La primera residncia pública per a persones grans de Sabadell ser una realitat l'any 2022. Així ho han anunciat els responsables municipals i el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, en una roda de premsa a l'Ajuntament de la ciutat. L'equipament disposar de 5.000 metres quadrats i 102 places, 98 de les quals seran concertades. La Generalitat aportar 2,2 MEUR anuals per cobrir aquest cocnert. El consistori invertir 8,4 MEUR per construir aquest equipament en un solar de la zona sud de la població, ubicat al número 34 del carrer Almagro. També inclour 25 places de dia i una vintena dedicades a serveis socials. Aquest projecte és una llarga reivindicació venal que arrossega més de disset anys de promeses incomplertes.

L'alcalde de la ciutat, Maties Serracant, ha explicat que l'acord al qual s'ha arribat amb la conselleria permetr donar resposta a un "deute histric" amb els vens i venes de Sabadell. D'aquesta forma ha afirmat que l'Ajuntament aportar 8,4 MEUR per aixecar l'edifici que ser titularitat municipal i estar gestionat de forma pública. L'empresa municipal Vimusa licitar el concurs públic que determinar quina companyia assumeix l'obra. La previsió és que el nou centre estigui enllestit en 36 mesos.En total l'equipament disposar de 5.000 metres quadrats amb 102 places, 98 de les quals seran concertades i per a les quals la Generalitat aportar 2,2 MEUR anuals. A banda, es destinaran 350 metres a construir un centre de dia amb 25 places; 600 metres a una rea de serveis socials amb vint places i 700 metres més per serveis de suport. L'alcalde ha assenyalat que l'equipament es dissenyar d'acord amb un model més grupal "basat en unitats de convivncia" que s'allunya del concepte "antic" de residncia. Ha detallat que hi haur habitacions i banys particulars, i diverses zones comunes com una sala d'estar o una cuina que compartiran grups de residents: "Es tracta d'un model molt més humanitzat que s'acosta més a la idea de tenir una casa", ha indicat Serracant.El conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, també ha destacat la importncia d'apostar per un model que s'ajusti a les necessitats de les persones grans i a "l'envelliment actiu d'aquestes".Alhora ha agrat l'esfor del govern municipal per "trobar una forma de donar resposta a les necessitats de les persones i que asseguri la titularitat pública i la qualitat". Sabadell és lúnica ciutat de Catalunya de més de 200.000 habitants que no té una residncia pública per a persones grans. Actualment la localitat acull 26 centres per a persones grans que aglutinen 1.220 places de residncia. Segons dades municipals 489 d'aquestes són concertades collaboradores i 731 privades. Hi ha una llista de 768 ciutadans que esperen poder accedir a una residncia.