Publicado 17/1/2019 12:30:41 +01:00CET

Nova campanya d'excavació al jaciment de Cambrils del Cavet

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'objectiu és ampliar la superfície del sondeig iniciat en intervencions anteriors en una zona on abunda el material arqueolgic

ACN

Cambrils.-L'Institut Catal de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha comenat aquest mes una nova campanya d'excavació al jaciment neolític del Cavet de Cambrils. La intervenció va comenar el 8 de gener i s'allargar fins al 28 de gener. L'objectiu principal d'enguany és ampliar la superfície del sondeig iniciat en campanyes anteriors. Aquesta és una zona interessant del jaciment, on es documenta una seqüncia d'almenys 13 nivells que han proporcionat abundant material arqueolgic, principalment cermiques i indústria lítica, i en menor mesura, restes de malacofauna marina i carbons pertanyents principalment al període neolític.

També s'hi ha identificat un possible fossat defensiu construt durant la primera fase de l'assentament que les datacions realitzades situarien fa uns 6.800 anys, en el neolític antic, pel que es tractaria de les estructures d'aquestes característiques més antigues documentades a les comarques meridionals de Catalunya.La intervenció arqueolgica compta amb el suport econmic i logístic de l'Ajuntament de Cambrils, que aporta 7.000 euros a través del Museu d'Histria de Cambrils. Aquesta contribució, i les realitzades en anys anteriors, es formalitzen mitjanant convenis específics en el context del conveni marc de collaboració establert entre el consistori municipal de Cambrils i l'IPHES, signat l'any 2005.A més, el treball de camp i la recerca al jaciment del Cavet forma part del projecte quadriennal de recerca "Evolució paleoambiental i poblament prehistric a les conques dels rius Francolí, Gai, Siurana i rieres del Camp de Tarragona", finanat per la Generalitat de Catalunya. També est incls en el Grup de Recerca reconegut i finanat per l'Agncia de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca.Fins ara, la recerca de l'IPHES al Cavet ha perms ampliar el coneixement que es tenia d'aquest jaciment a l'aire lliure, confirmant la seva ocupació de manera intermitent des del neolític antic fins a poca ibrica, i sent alhora un dels testimonis més antics de l'assentament dels primers grups d'agricultors i ramaders al nostre territori.EmmagatzematgeA banda dels nivells d'ocupació, al jaciment s'han localitzat més d'un centenar d'estructures excavades en el subsl que s'utilitzaven com a sitges per a l'emmagatzematge de cereals i productes agrícoles, que quan es deixaven d'utilitzar s'empraven com a abocadors. Així, quan s'excaven, s'obtenen les restes de les tasques domstiques d'aquestes comunitats: fragments de cermica, llavors de cereals, petxines i caragols marins i terrestres o carbons. En aquest temps, al jaciment del Cavet se n'han excavat una vintena.