Publicado 12/6/2019 10:00:58CET

Un nou model de tractament redueix en 52 dies el temps de curació de les ferides cròniques

ACN

Més enllà de curar l'úlcera, busca la seva causa i millora la coordinació amb els hospitals de referència

ACN

L'Hospitalet de Llobregat.-L'Atenció Primària Costa de Ponent ha posat en marxa un nou model d'abordatge i tractament de les ferides cròniques (úlceres) que permet reduir en 52 dies el temps de curació passant dels 190,3 dies de mitjana actuals als 158,5. Per aconseguir-ho, el nou tractament aposta per un abordatge integral de la lesió que va més enllà de la curació de la ferida com s'ha fet fins ara, actuant sobre les causes i millorant la comunicació i coordinació amb hospitals de referència. Tenint en compte que les úlceres van generar l'any passat més de 200.000 visites als CAP del territori, un 40% d'elles a domicili, el nou tractament, un cop s'implanti arreu del territori, suposarà un important estalvi de recursos per al sistema sanitari.

Tot i que la prevalença de les ferides cròniques és baixa - l'últim trimestre de 2018 era de 3,2 per mil en població adulta- els recursos que es destinen a la curació d’aquestes úlceres són molt elevats. Es calcula que 2.500 pacients registrats generen una mitjana de 80 visites anuals, el que es tradueix en 146 infermeres dedicades cada dia durant un any a la cura d’aquestes ferides.El nou model, que es presentarà dijous vinent en unes jornades a l'Hospitalet de Llobregat, s’ha fet efectiu a través de la creació d’una consulta especialitzada de ferides cròniques a l’Atenció Primària liderada per infermeres amb competències professionals avançades i amb la implicació dels centres hospitalaris de referència per aconseguir una atenció integrada real. Amb la creació d’aquestes consultes especialitzades l’Atenció Primària Costa de Ponent es converteix en l’únic territori a nivell estatal amb un sistema de monitorització epidemiològica de les ferides cròniques.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.