Publicado 24/09/2020 06:15

El nombre de filials estrangeres a Catalunya creix un 3% el 2019, fins a les 8.900

ACCIO identifica la diversificació industrial i sectorial i el talent com a atractius per a les empreses

ACN

Barcelona.-El nombre de filials d'empreses estrangeres ubicades a Catalunya va créixer un 3% el 2019, xifra que representa un increment del 3% en relació a l'any anterior i un 60% des del 2013, segons les dades d'ACCIO, adscrita al Departament d'Empresa i Coneixement. En total, l'any passat es van identificar 8.900 filials estrangeres, de les quals 1.369 pertanyien al sector tecnolgic, és a dir, un 16% de total i un 21% més que el 2018. El director d'ACCIO, Joan Romero, ha destacat en declaracions a ACN que els factors que influeixen més en la installació de companyies estrangeres és la gran diversificació industrial i sectorial, ja que a Catalunya hi troben clients i provedors dins la seva cadena de valor; la posició geoestratgica i el talent.

Durant l'any passat, ACCIO va captar 365,2 milions d'euros d'inversió estrangera, un 13% més que l'any anterior. A més, es van generar 5.757 llocs de treball, un 5,5% més que el 2018 i se'n van mantenir 1.349 d'addicionals, un 6,3% més. Segons l'agncia, per cada euro públic de pressupost destinat a l'atracció d'inversió estrangera a través de les 40 oficines que té repartides pel món s'obté un retorn de 144 euros per part de les companyies internacionals.Els pasos amb més presncia a Catalunya són Frana i Alemanya, ambdós amb el 13% de total; seguit dels Estats Units (12%). Segons el director d'ACCIO, Joan Romero, aquest tres pasos sumen més de 1.000 companyies i suposen la "punta de llana" de la inversió estrangera a Catalunya. Els segueixen Itlia (9%), el Regne Unit (9%), els Pasos Baixos (7%), Sussa (5%), Luxemburg (4%), Dinamarca (3%) i el Japó (3%). Tot i que la Xina no es troba entre els primers llocs de la llista, la seva posició ha anat escalant del lloc 33 que tenia el 2013 fins al 14 l'any passat.En aquest sentit, el director d'ACCIO subratlla que Xina ha passat a ser un país receptor d'inversions estrangeres fa uns vint anys a ser un país que inverteix en d'altres. Segons Romero, est atrapant els Estats Units com a principal inversor a nivell mundial i la capacitat inversora dels pasos asitics continuar creixent. "Aquí hem de ser fora atractius perqu les inversions poden ser tecnolgiques capdavanteres i generadores d'activitat qualificada", apunta Romero, que afegeix que cal que "es fixin en Catalunya per invertir". Amb tot, l'augment més rellevant per rees geogrfiques és la d'sia-Pacífic, amb un creixement del 15% interanual.D'altra banda, Romero destaca que el 50% de la inversió que rep Catalunya és 'greenfield', és a dir, que pren la decisió d'installar-se a Catalunya i que l'altre 50% ja estan aquí i decideixen ampliar l'activitat. A més, un 18% de les filials d'empreses estrangeres a Catalunya s'ha creat en els darrers cinc anys i un 63% ja porta més d'una dcada a Catalunya. Pel que fa el creixent nombre d'empreses del sector tecnolgic, 1.369 en total, són filials que es dediquen majoritriament a les TIC, a la indústria 4.0, a la biotecnologia, a l'electrnica, la salut i els equipaments mdics, les ciutats intelligents i els continguts digitals i audiovisuals, entre d'altres.En aquest apartat, el director d'ACCIO celebra que fires com el Mobile World Congress, que precisament aquest dimecres va anunciar que s'ajorna fins al juny, posicioni Barcelona i Catalunya com a "actor principal" en els mbits vinculats a les TIC i el 5G, entre d'altres. "Ens fa ser referents i quan una empresa estrangera vol fer un tipus d'inversió d'aquestes característiques al sud d'Europa la primera paraula que li ve al cap és Barcelona i Catalunya", remarca Romero.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés