Publicado 8/2/2019 17:51:32CET

Neix a Lleida el primer poll de trencalòs de la temporada dins del programa de cria en captivitat de l'espècie

ACN

Des del 2015 han nascut a Catalunya 34 polls, 20 dels quals s'han alliberat a la natura i 14 s'han integrat al programa de cria

ACN

Lleida.-El Centre de Fauna de Vallcalent, a Lleida, compta des d'aquest divendres amb un nou membre: el primer poll de trencalòs (Gypaetus barbatus) de la temporada, en el marc del programa de cria en captivitat de l'espècie a catalunya. L'ou es va pondre el 17 de desembre i ha estat incubat artificialment des de llavors, per a un òptim seguiment de les condicions necessàries per a la seva correcta evolució. Personal tècnic del centre ha participat en la vigilància permanent durant tot el naixement, des que el poll va començar a trencar la closca el passat dimecres. Des del 2015 han nascut 34 polls, 20 dels quals s'han alliberat a la natura i 14 s'han integrat al programa de cria.

Es tracta del primer naixement de trencalòs en captivitat en aquest cicle reproductiu dins del programa de cria que la Generalitat té en marxa. En aquest sentit, des del 2015 la Generalitat forma part de la xarxa internacional de cria en captivitat de l'espècie, amb l'objectiu de crear una reserva genètica del trencalòs dels Pirineus, primer mitjançant el Centre de Fauna de Vallcalent, i després amb el Centre de Fauna de Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).Actualment la Vulture Conservation Fundation s'encarrega de la direcció tècnica del projecte de cria, amb el suport del personal del Departament de Territori i Sostenibilitat i de Forestal Catalana.9 ous aquest cicleDurant el cicle reproductor 2018-2019, les tres parelles reproductores de trencalòs que habiten al Centre de Fauna de Vallcalent han produït fins al moment 9 ous. D'aquests, 2 són infèrtils i es preveu que un parell més també ho siguin, atès que les còpules entre els progenitors són poc freqüents. Es preveu que a Lleida puguin néixer enguany fins a 5 polls. Pel que fa a la parella del Centre de Fauna de Torreferrussa ha post 3 ous (un infèrtil, un embrionat i un que encara roman al niu). La temporada anterior al Centre de Fauna Vallcalent es van obtenir 6 ous, dels quals van néixer 5 polls. Un d'ells va morir als pocs dies, 3 van ser alliberats (un a França i dos a Suïssa) i el restant es va incorporar al programa reproductiu del centre. Pel que fa a Torreferrussa, l'any passat van obtenir 2 ous, i en va néixer un poll, que es va incorporar al programa. Una de les espècies més amenaçades d'Europa El trencalòs és una de les espècies més amenaçades d'Europa. A Catalunya, cap a començaments del segle XX, l'espècie era present als Pirineus i als Ports de Tortosa. De seguida va desaparèixer d'aquest últim indret i va començar una regressió en sentit est-oest als Pirineus. A començaments dels anys 80 la població era només d'unes cinc o sis parelles distribuïdes per les comarques de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. Llavors va començar a presentar signes de recuperació, i va arribar als 84 adults l'any 2013, distribuïts en 42 territoris a les comarques de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, la Noguera, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Els principals factors que van comportar la seva greu regressió van ser la utilització de verins, la caça, l'electrocució i l'espoli dels nius. La seva delicada situació, que es manté a l'actualitat, va comportar la seva inclusió dins l'annex I de la Directiva comunitària 79\/409\/CEE d'aus.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.