Publicado 27/11/2014 08:52

Neix Hatento, el primer observatori dels delictes d'odi contra persones sense llar

Té per objectiu detectar i analitzar els delictes d'odi i situacions de violència que pateixen les persones sense sostre a Espanya

Barcelona (ACN).-

Diverses entitats i associacions han creat Hatento, el primer observatori dels delictes d'odi contra persones sense llar. L'han impulsat Assís Centre d'Acollida, RAIS Fundación, l'Associació Bokatas, l'Associació RAIS Euskadi, UNIJEPOL i l'Associació Zubietxe. Es tracta d'una iniciativa centrada a detectar i analitzar els delictes d'odi i situacions de violència que pateixen les persones sense sostre a l'estat espanyol. Les entitats apunten que més d'un 51% de les persones sense llar han estat víctimes d'algun tipus de delicte o agressió.Les entitats que formen Hatento denuncien la "invisibilitat" del fenomen ja que aquest aspecte, diuen, facilita certa impunitat respecte a les agressions i altres processos de victimització que pateixen les persones que viuen al carrer. Els prejudicis les situen en major mesura en el paper de delinqüents, en lloc de víctimes, asseguren.

Així, des de l'Observatori Hatento es defensa la necessitat i la urgència d'articular els mecanismes "per prevenir, detectar i abordar" els delictes d'odi contra les persones sense llar, "establint dispositius de protecció que tinguin en compte les particularitats de la població en situació d'extrema exclusió social".

Segons les entitats, les dades sobre les persones que viuen al carrer a Espanya són "escasses i imprecises", tot i que apunten que més d'un 51% de les persones sense llar han estat víctimes d'algun tipus de delicte o agressió. Els insults, les amenaces i el robatori de diners, pertinences o documentació són els casos més freqüents, i afecten, segons les entitats, un 33,36% i un 31,51% del total de persones sense llar, mentre que un 20,81% de les persones sense sostre han estat agredides alguna vegada. Un 50,68% diuen haver-se sentit discriminades, almenys algun cop, i gairebé un 10% considera que és discriminada constantment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés