Publicado 13/03/2019 15:18

Museus ambulants, maletes pedaggiques o correu postal artístic replantegen el paper del MACBA davant l'art "itinerant"

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El seminari internacional 'Allez! Prctiques ambulants i museus dispersos' porta una trentena d'artefactes didctics "sobre rodes"

ACN

Barcelona.-El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), juntament amb la Fundació Daniel i Nina Carasso, acull des d'aquest dimecres i fins el 16 de mar el seminari internacional 'Allez! Prctiques ambulants i museus dispersos'. A partir de tallers i taules rodones es vol reflexionar sobre recursos didctics mbils que afavoreixen l'educació en les arts. Des de maletes o caixes pedaggiques, fins a museus, biblioteques i cinemes ambulants, amb els quals es podr interactuar durant l'última jornada pública i festiva el dissabte 16 a la Plaa dels ngels, davant del MACBA. "És una forma de replantejar el paper del museu, de l'educació i de l'escola i com tot pot generar altres experincies", ha dit el director del MACBA, Ferran Barenblit, a la presentació del projecte aquest dimecres.

Es tracta d'un art "itinerant" que planteja la "descentralització" dels museus. "Veurem moltes rodes. És una prctica que recorda com hi ha un munt d'experincies al llarg de la historia que són mbils", ha afirmat Barenblit. Des de les missions pedaggiques del govern de la Segona República fins a la 'Bote-en-valise' de Duchamp o el grup de teatre La Barraca de Federico García Lorca, són propostes que uneixen prctica artística, experimentació pedaggica i investigació social.L'objectiu del seminari és analitzar propostes actuals de recursos mbils que tenen cabuda més enll de les parets dels museus, per identificar quins reptes plantegen aquestes noves prctiques, que alhora, tenen una llarga tradició. A l'exterior del MACBA s'hi installaran aquest dissabte estacions com 'La C.O.S.A', una caravana que és un 'Centre Organitzat de So Ambulant'. Es tracta d'una caravana condicionada com a estudi de so que serveix tant per enregistrar bandes com cors o solistes, amb l'objectiu de "treure l'art al carrer" i investigar en les implicacions d'art sonor i activisme. A més de d'aquesta installació, hi haur el "cinema més petit del món", també en una caravana, un espai de contacontes, laboratoris d'impressió, la creació d'un fanzine collectiu o múltiples jocs de taula. "Volem posar l'educació no com una eina al servei de la producció del museu i l'art, sinó al centre mateix de la prctica", ha assegurat Barenblit. Fins el dissabte, hi haur temps per tallers amb artistes i collectius sobre la construcció d'artefactes mbils, l'elaboració de protocols de l'artista o la mediació itinerant, liderats per tres collectius francesos i tres espanyols. "Posem la centralitat en un dileg hispanofrancs", ha explicat Carlos Almela, cap de programes del MACBA, ja que Frana és el primer país d'origen dels visitants del museu. Art postalUna de les iniciatives que inclou el seminari és el projecte del propi MACBA anomenat 'Postdata. Correspondncies d'artista a l'escola', inspirat en les prctiques artístiques que van utilitzar el correu postal com a mitj d'experimentació i distribució d'art durant els anys 60. Les escoles reben cartes durant tres mesos procedents d'artistes per tal d'introduir l'art contemporani a l'escola "sense domesticar-lo" i generar diferents reaccions a l'alumnat i els mestres. "És una tradició antiga. Intercanvis sense que hi entrin en joc ni diners ni les institucions tradicionals", ha explicat Almela com a exemple d'un art lluny dels museus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés