Publicado 04/11/2020 16:43CET

El Morell prepara un nou estudi de la qualitat de l'aire amb la URV i la UPC

El consistori destinarà 12.000 euros al nou anàlisi, que serà més complet

ACN

El Morell.-L'Ajuntament del Morell (Tarragonès) està treballant per iniciar, a principis de l'any vinent, un nou estudi de la qualitat de l'aire conjunt entre la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El consistori destinarà 12.000 euros al nou anàlisi, que serà més complet perquè cada universitat analitzarà qüestions diferents. D'una banda, el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV recollirà mostres durant quatre setmanes per determinar els nivells associats a partícules PM10 en aire d'arsènic, cadmi, crom, níquel, plom i vanadi. Posteriorment, avaluarà els possibles riscos per a la salut associats a la seva exposició per part de la població.

D'altra banda, en una primera fase, el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la UPC dissenyarà, construirà i desplegarà un programa de control continuat d'episodis a través d'una xarxa de sensors en continu, que registraran els Compostos Orgànics Volàtils (COVs) en cinc punts de l'àrea urbana. Aquest programa permetrà fer un control químic en episodis d'olor o molèstia durant els pròxims anys al municipi."El nostre objectiu és continuar amb la feina feta dels estudis realitzats en els darrers anys i, així, tenir un ampli coneixement de quina qualitat té l'aire que respirem, dia a dia, morellencs i morellenques", ha explicat la regidora de Medi Ambient, Rosa M. Sánchez. L'alcalde, Eloi Calbet, ha afegit que el consistori està "a l'espera que es convoqui una nova sessió de la Taula de la Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona, que no es reuneix des de l'octubre del 2019, per tal de poder fer un seguiment de la situació al nostre territori".Així mateix, el batlle ha avançat que el consistori està valorant adherir-se a l'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, una iniciativa de Repsol que ja ha rebut el suport de diversos agents del territori i que vol consolidar-se com a eina de consens per analitzar i avaluar la qualitat de l'aire de la zona.El Morell és l'únic municipi que a hores d'ara continua tirant endavant nous estudis sobre la qualitat de l'aire. El primer es va fer el 2013 juntament amb Constantí, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp, i el que està previst per a l'any vinent serà el cinquè.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés