Publicado 13/08/2019 06:04CET

El Misteri de la Selva celebra el 40 aniversari amb el reconeixement de Patrimoni Festiu de la Generalitat

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

El text assumpcionista de lEdat Mitjana es representar aquest dimecres i dijous a lesglésia de la Selva del Camp

ACN

La Selva del Camp.-El Misteri de la Selva arriba enguany a les 40 edicions. Aquest dimecres i dijous, a lesglésia de Sant Andreu Apstol de la Selva del Camp (Baix Camp), es representar un any més el primer drama assumpcionista en llengua romnica. Hi participaran un centenar dactors i cantaires, que recrearan un text del segle XIV que té com a argument els darrers moments de la vida de la Verge Maria, la seva mort i la pujada al cel. Des de fa uns mesos, lobra té el reconeixement de Patrimoni Festiu de la Generalitat i entre les novetats denguany, a banda dalguns canvis en els rols dels participants, hi ha una nova corona. El Misteri de la Selva sestrenar també el proper 22 de setembre a la Sagrada Família de Barcelona.

El text es representa ininterrompudament des del 1980 el 14 i el 15 dagost, i est molt arrelat entre els habitants de la localitat, que de manera voluntria fan les representacions buscant el mxim rigor histric i excellncia interpretativa. Lobra és annima i est escrita en catal medieval. Aquest fet li dona un gran valor perqu aleshores lart encara es feia en llatí, mentre que les llengües romniques com el catal estaven considerades vulgars i quedaven relegades a usos de parla quotidiana. El text el va trobar l'historiador local Joan Pié en un quadern dipositat a l'Arxiu Parroquial de la Selva, juntament amb altres textos de mitjans del segle XIV pertanyents al Senyoriu de Prades i Mont-ral. Posteriorment, el quadern es va traslladar a l'Arxiu Histric Dioces de Tarragona, on es conserva actualment. Joan Massana és un dels directors artístics del Misteri. Hi he participat des de la primera representació, he estat en totes, comenta amb orgull. A casa seva, ja és una cosa de família, perqu el seu pare i els seus fills també hi han actuat. En alguns casos fins i tot hi ha pres part quatre generacions de la mateixa família. Massana coordina el muntatge escenogrfic i luminotcnic, així com el moviment dels actors a lescenari. Massana destaca que lobra majoritriament és cantada, encara que no té una partitura que lacompanyi. No hi havia partitures, sinó anotacions, perqu lescriptura musical era limitada, comenta. Algunes anotacions shan pogut desxifrar grcies a investigacions científiques per en altres casos no ha estat possible. Per aquesta raó alguns fragments del text es reciten amb música de peces del Llibre Vermell de Montserrat, un dels cdex medievals més valuosos dEuropa. Amb tot, des del Patronat de la Representació del Misteri de la Selva del Camp vetllen perqu sexposi amb la mxima fidelitat possible. El seu president, Eloi Barber, apunta que hi participen un centenar dactors, a més dunes 20 o 30 persones més relacionades amb atrezzo, maquillatge o perruqueria. Tot i que en molts casos els actors repeteixen els papers dun any a un altre, intenten anar fent canvis per no caure en la monotonia i buscar nous reptes personals. Cada any fan uns deu assajos, que comencen a principis de juliol. A banda, en alguns casos hi ha un treball vocal específic per adaptar la veu a la impostació necessria per cantar una obra gregoriana polifnica. Un fet important perqu bona part de lobra és a capella.Com a novetat denguany estrenaran una corona nova de la Verge. Per el gran repte anual no seran les representacions del 14 -deu de la nit- i 15 -vuit del vespre-, sinó la que faran a la Sagrada Família de Barcelona el proper 22 de setembre. Per Barber és una gran oportunitat i un reconeixement a la feina feta des del municipi. Cantar a la Sagrada Família fa una mica de respecte per també fa molta illusió representar el misteri fora", reconeix. Al llarg daquestes quasi quatre dcades lhan mostrat a Jerusalem, Roma o Palma de Mallorca.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés