Publicado 26/09/2019 19:16

Millorar explotacions i la dieta de les vaques pot reduir fins a un 14% l'emissió de gasos d'efecte hivernacle

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

L'Associació de Productors de Bestiar Boví fa estudis per saber els efectes del canvi climtic en la seva indústria i trencar estereotips que els acusen de ser-ne responsables

ACN

Lleida.-Com més digerible és la dieta d'una vaca menys emissió de gasos d'efecte hivernacle produeix després. Aquesta és una de les principals conclusions a qu s'est arribant a través d'un estudi promogut per l'Associació Espanyola de Productors de Bestiar Boví de Carn (Asoprovac). Segons la gerent de l'entitat, Matilde Moro, amb una millora de la dieta de les vaques i també aplicant millores a la gestió de l'explotació ramadera es pot arribar a reduir entre un 7 i un 14% l'emissió de gasos. En el marc d'una jornada de la 65a Fira Agrria de Sant Miquel, Moro també ha remarcat que el sector no disposava de dades per contrarestar les acusacions que els situen com a principals responsables d'afavorir el canvi climtic i per aix ara s'est engegant un projecte pioner en diverses granges d'Extremadura i Catalunya per obtenir resultats que demostrin el contrari.

Matilde Moro ha destacat la necessitat de treballar per demostrar que el sector ramader de boví de carn no és un dels principals responsables del canvi climtic ja que aix ha provocat en els darrers anys un descens del consum de carn d'aquest bestiar. De fer, segons els productors el sector només genera un 5% dels gasos d'efecte hivernacle i ara es vol posar de manifest la possibilitat de millorar aquestes dades.I es que canviant la dieta de les vaques i millorant la gestió de les explotacions es pot arribar a reduir fins a un 14% les emissions. De fet, segons Moro a pasos com Frana i Irlanda, on aquests estudis estan més avanats, s'ha arribat a constatar diferncies de fins a un 30% entre explotacions que fan les coses bé i altres que ho fan malament. Moro ha remarcat que hi ha possibilitat de millorar tots els tipus de sistema amb "mesures que no són costoses" per al ramader, simplement amb un "millor maneig de l'alimentació".Segons Paula Martínez, tcnic d'Asoprovac, l'emissió de gasos per part de les vaques es produeix principalment durant la fase "remugant" o de digestió dels aliments, per tant un alimentació més lleugera pot afavorir que hi hagi aquesta reducció. Igualment, segons els estudis, cal tenir en compte altres aspectes com la gestió dels fems a l'hora d'abonar els camps o les emissions de gasos que es produeixen durant la pastura i les mesures sanitries que s'adopten a l'explotació. Una de les granges de vaques que est aplicant aquest projecte pioner de mitigació és a Lleida, en concret a Alcarrs. Al conjunt d'Europa són 2.000 les que estan fent estudis per veure com es pot frenar les emissions. D'aquestes, 120 són a l'estat espanyol. Es tracta d'explotacions demostratives on es recullen dades per estimar la quantitat de CO2 que s'emet i veure com es poden aprofitar els recursos que hi ha més a m per portar-ho a terme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés