La fruita ha avanat la seva maduració i els citricultors es mostren esperanats per l'elevada demanda dels últims mesos
ACN
Alcanar.-La collita de cítrics ha comenat ja als camps del sud de les Terres de l'Ebre amb noves mesures de seguretat i canvis organitzatius per fer front a la covid-19. Cooperatives, magatzems i productors han hagut d'adaptar les tasques a la nova situació davant l'amenaa que una aturada forada de la recollecció pugui enfonsar les bones expectatives del sector aquesta campanya. Tot i la maduració anticipada de les clementines, la demanda es manté en un nivell fora alt, mantenint la tendncia del tram final de la passada campanya. Els consumidors segueixen veient en els cítrics un aliment especialment indicat per reforar el seu sistema immunitari davant les afeccions respiratries i, especialment, el coronavirus.
La producció estimada, sumant mandarines i taronges, pot acabar dintre de la forquilla dels 180.000 i 200.000 quilos, xifres que la situarien en la franja mitjana després d'una passada campanya fora reduda. Sorprenentment, a més, els pagesos van detectar a l'estiu que la fruita ja portava més sucre del normal i exteriorment, amb el fred nocturn de les últimes setmanes, també ha acabat agafant color la pell."Aix d'entrada és bo, perqu podem arribar abans als mercats i tindrem més temps per collir-la. Per tenim el problema que molta fruita madura abans de temps i, com no ha plogut, haurem de veure poc a poc si tota la collita ser apta per al mercat", reflexiona Carlos Roig, citricultor d'Alcanar i membre de la sectorial d'Unió de Pagesos.Per més enll d'aquesta evolució, per, el factor que realment pot acabar marcar la diferncia per als productors és que la demanda segueixi sent alta. Tot i que amb una previsió quantitativa molt inferior, la irrupció de la covid-19 va alentir el bon ritme de la recollecció per, al mateix temps, va acabar esperonant la compra de cítrics per part dels consumidors arreu d'Europa."Al comenament de la collita d'enguany les importacions de tercers pasos han anat més rpid i quan s'ha comenat a collir la clementina a l'Ebre en hem trobat amb els mercats més buits que en altres ocasions. Aix fa que entri millor: les importacions de Sudfrica o Brasil i Argentina s'han avanat per la major demanda a Europa", reflexiona el mateix Roig.L'abast de la pandmia, per, genera una gran inseguretat al sector. Especialment, davant la possibilitat que una onada de contagis massius pugui arribar a aturar la campanya. "Sí que és molt llarga: comena a l'octubre i acaba al maig o al juny. Per tenim una concentració de quilos al novembre i desembre. Si tenim afectació de covid-19 al camp i sobretot als magatzems seria un sotrac perqu si perds una setmana ja no resulta econmicament viable, fa molt de mal", subratlla el citricultor canareu. De moment, els casos han estat molt puntuals.Així doncs, mantenir la dinmica el context actual de la pandmia ha requerit introduir protocols, mesures de seguretat i canvis organitzatius. Els responsables de camp han vist com incrementa considerablement la feina prvia de planificació diria: cal enviar els grups de collidors de deu persones a una mateixa finca per evitar els possibles contagis entre colles, que dins de la mateixa explotació treballen allunyades, identificades i portant mascareta i guants. "Fins l'any passat quan una colla acabava una finca anava a un altra per ajudar a acabar o omplir un camió. Ara aix ja no es pot fer per evitar contagis", indica. Aix, en realitat, suposa que els treballadors puguin acabar collint i guanyant menys. Als magatzems, els protocols supervisats pel Departament de Salut són encara més estrictes: inclouen mesures de temperatura quatre o cinc cops durant la jornada als treballadors , que manipulen la fruita guardant distncies i disposen de mampares de seguretat, a banda de complir les mesures bsiques d'autoprotecció guants, mascareta i rentat freqüent de mans-.