Publicado 27/02/2019 13:03

En marxa un ordinador que pot interpretar 10 milions de gigues de dades mdiques a 133 bilions d'operacions per segon

Agencia Catalana de Noticias
ACN

ACN

Barcelona.-L'ordinador StarLife est en marxa per impulsar i donar servei a la recerca biomdica d'excellncia i la medicina de precisió, incloent la comprensió del funcionament dels organismes vius, el desenvolupament de frmacs i el tractament de malalties. La capacitat de clcul del nou equip, que ha costat 1,7 milions d'euros i es va engegar fa sis mesos, és de 133 bilions d'operacions per segon, la capacitat d'emmagatzematge és de 10 milions de gigues i la memria central de 9.100 gigues. Aquest nou sistema est ubicat al Barcelona Supercomputing Center (BSC) i forma part del mateix ecosistema computacional que el superordinador MareNostrum 4. L'equip que s'ha presentat aquest dimecres ha estat una iniciativa del BSC, el Centre de Regulació Genmica (CRG) i l'Institut per a la Recerca en Biomedicina de Barcelona (IRB).

StarLife té una capacitat de clcul de 132,8 teraflops (133 bilions d'operacions per segon), la capacitat d'emmagatzematge de 9,5 petabytes (10 milions de gigues) i la memria central de 9,1 terabytes (una memria RAM de 9.100 gigues). El director d'operacions de BSC, Sergi Girona, ha explicat que la principal característica del nou equip és que és "fcilment reconfigurable i adaptable a les diverses necessitats".Les dades moleculars, miques, imatges mdiques, dades de dispositius mdics i histries clíniques generades pels hospitals i centres de recerca seran interpretades i integrades en entorns de simulació a través d'aquesta nova mquina. Mateo Valero, director de BSC, ha destacat la importncia de la coordinació entre institucions. Valero ha afegit que hi ha "molta feina per fer" i que la posada en marxa de l'equip és "un pas petit per important".El director de l'IRB, Francesc Posas, ha explicat que la iniciativa parteix d'una voluntat de collaboració que va arrencar el 2014 amb un programa conjunt de biologia computacional. Ha destacat que des de l'IRB es far servir el nou projecte per treballar en l'estructura molecular de l'ADN i en la genmica del cncer, amb un enfocament cap a la medicina personalitzada.La nova infraestructura permetr donar servei a investigadors d'arreu del món a través de l'Arxiu Europeu de Genomes i Fenomes EGA, el principal centre mundial de custdia i distribució de dades genmiques i mdiques sobre malalties humanes, segons ha explicat el director del CRG, Luis Serrano.L'equipament est ubicat físicament a les installacions del Barcelona supercomputing Center i s'incorpora, amb funcions complementries, a l'ecosistema computacional integrat del que forma part també el superordinador MareNostrum 4.StarLife és un sistema de computació i emmagatzematge que ha tingut un cost d'1,7 milions d'euros, un 43% aportats per la Generalitat de Catalunya a través de fons FEDER, un 22% per la Caixa i el 35% restant és una inversió conjunta del BSC, el CRG i l'IRB Barcelona.En l'acte de presentació també hi ha participat el secretari general de Política Científica del Ministeri de Cincia, Innovació i Universitats, Rafael Rodrigo; el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, i el secretari d'Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés