Publicado 15/11/2019 13:00:59 +01:00CET

Marín reclama "major descentralització" en l'aplicació de plans mediambientals i contra el canvi climàtic

La presidenta de la Diputació defensa que els ens locals i supramunicipals "estan mancats de recursos suficients per a impulsar les reformes necessàries"

ACN

Barcelona.-La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha aprofitat el discurs inaugural que ha fet a una cimera de ciutats que se celebra a Durban, Sudàfrica, on es presenta el 5è Informe Mundial de Descentralització i Democràcia Local de CGLU, per defensar més i millor autonomia municipal sobretot en qüestions mediambientals. En aquest sentit, Marín ha denunciat que els ens locals i supramunicipals estan impulsant mesures contra el canvi climàtic i en favor de la sostenibilitat "en molts dels casos sense suport dels governs nacionals, simplement aprofitant el talent, inversions i recursos propis". És per això que la presidenta de la Diputació creu que la implementació de les agendes mundials "requereix més descentralització i més autonomia local, marcs institucionals i polítics adequats, millor assignació en els recursos i proporcionar poders adequats als nivells locals per a mobilitzar recursos propis i accés a crèdits".

En aquest sentit, ha fet seves les conclusions de l'Informe GOLD que s'ha tractat a la jornada de Sudàfrica, i ha remarcat que "la paradoxa és que mentre les ciutats concentren al voltant d'un 80% del PIB mundial, no sempre aconsegueixen rendibilitzar la riquesa creada i manquen de suficients recursos per a impulsar les reformes necessàries". Marín ha defensat també el paper d'Ajuntaments i Diputacions a l'hora "d'afrontar reptes climàtics, socials i econòmics". "Els governs locals i regionals hem assumit com a pròpies les agendes mundials (Nova Agenda Urbana, Acord de París sobre el Clima, el Marc de Sendai sobre prevenció de riscos de desastres i l'Agenda 2030) i per això treballem intensament en la seva implementació i localització", ha dit al seu discurs. Per últim, ha destacat que "tothom comparteix que s'està vivint una situació d'emergència mediambiental juntament amb un increment de la pobresa i de les desigualtats socials", i que això obliga a "reaccionar si es vol salvar el planeta i preservar la pau mundial". "Som els alcaldes i alcaldesses els qui tenim la responsabilitat de liderar el canvi, la transició cap a ciutats i regions on els patrons de producció, de consum i de convivència preservin la sostenibilitat del nostre planeta. Perquè són les nostres ciutats les que estan sofrint les conseqüències dels desastres naturals, les que s'inunden i es cremen, i els nostres ciutadans i ciutadanes els que es queden sense casa o sense treball i els que emmalalteixen a causa de la contaminació incontrolada", ha afegit.