Publicado 30/08/2019 07:09

La manca de pluja i la secada d'aquest estiu provoquen que el gra del ram al Bages sigui un 25% més petit

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

La previsió és que la producció arribi a 1.300 tones, una xifra similar a la de l'any passat

ACN

Avinyó.-El cellers de la D.O. Bages es troben a les portes de la verema esperant escollir el dia per comenar a collir les varietats més primerenques de ram. La manca generalitzada de pluges i la secada d'aquest estiu, amb tres episodis severs d'ona de calor, provocaran que tot i la qualitat sigui ptima, la mida dels grans de ram hagi disminut un 25% del que és habitual. Així ho ha explicat a l'ACN Miquel Palau, enleg i tcnic de la D.O. Bages, qui ha afegit que fent una previsió prudent, la producció de ram d'enguany assolir les xifres de l'any passat, 1.300 tones. La D.O. Bages est formada per una quinzena de cellers de la zona, amb Les Accies i el celler de Sant Miquel d'Oló com a últimes incorporacions.

La sequera ha afectat les vinyes del Bages i és un fet que afectar en la mida del ram. El tcnic de la D.O. Bages, Miquel Palau, ha explicat que enguany la pluges dels mesos de gener, febrer i mar no han estat les que s'esperaven, per "afortunadament la vinya és una planta molt resistent a la sequera". Palau ha destacat que la sequera no ha afectat de la mateixa manera a tots els ceps, i les pluges que van caure amb abundncia els mesos de novembre i desembre, en terres argiloses predominants al Bages- va quedar "amagada", com un reservori d'aigua. Aquesta reserva ha perms que la planta anés creixent, i amb les poques pluges de la primavera, ha estat suficient perqu la vegetació sigui "molt bona". Palau ha destacat que tot i que la mida del ram hagi patit una reducció, es preveu que la qualitat sigui molt bona. "Ho tenim tot a favor per gaudir d'una qualitat de vins molt bona, excellent".En canvi, de manera puntual, els ceps més joves, plantats en zones sorrenques, i en terrenys menys profunds, la retenció d'aigua no ha estat bona i els ceps s'han vist molt afectats. "En aquestes zones, tenim plantes de poc més d'un pam, amb fulles grogues i on la maduració s'ha vist més afectada", ha explicat. La D.O. preveu que la producció d'enguany sigui similar a la de l'any passat una collita que es preveia molt bona, per que finalment el fong provocat per les abundants pluges va acabar rebaixant les expectatives. La producció del 2018 va ser de 1.300.000 quilos, per inicialment es preveia un 30% més. Malgrat la qualitat del ram d'enguany, els grans de ram menuts fan preveure que la producció se situar en les 1.300 tones. Les collites dels anys 2014, 2015, 2016 i 2017, com a conseqüncia de la meteorologia i les afectacions del senglar, van ser menys productives, situant-se en les 1.100 tones. D'aquesta producció, l'exportació representa entre un 20 i un 30%. Verema tardanaMiquel Palau ha explicat que enguany la verema ser tardana, si es compara amb les darreres collites en qu es va haver d'avanar. La previsió és que el gruix de la verema comenci a mitjans de setembre. Per Palau, aix s'aproxima més a una verema "normal", cosa que és possible perqu aquest any "hem gaudir d'hivern, sense un fred excessiu, per amb temperatures baixes, i també amb el temps habitual de la primavera", ha explicat. La data exacta de l'inici de la collida encara s'est debatent entre els tcnics, per alguns cellers podrien comenar la setmana vinent amb les varietats més primerenques. Si tot va bé, acabar a finals d'octubre. El senglar: un mal de capCada any, tots els viticultors pateixen per la plaga del senglar, ha lamentat Miquel Palau. "Sobretot arribats a aquesta poca, quan hem fet l'esfor durat tot l'any per poder recollir el fruit, i veus com en uns quants dies aquest fruit pot desaparixer", ha afegit. I no només perqu les plantes puguin patir una malaltia, o per les condicions del temps, sinó per la incidncia que provoca la fauna, com el senglar. Fa anys que hi treballen, assegura Palau, per les inversions que cal fer per evitar que entri a les seves finques són "molt importants". "Alguns han decidit tancar les finques amb malla, una mesura molt efectiva, mentre que d'altres colloquen un filat elctric, per exemple". "Tothom en la seva mesura fa all que pot per protegir el ram davant el porc", ha assenyalat. Vins del Bages per a un públic jove i inquietMiquel Palau ha explicat que la D.O. del Bages est gaudint "d'un molt bon moment", sobretot perqu tenen un públic jove "molt inquiet". Els seus clients tenen ganes de conixer el Bages, que tot i ser una denominació petita, segueix essent "una D.O. per descobrir", ha explicat l'enleg. Palau s'ha mostrat orgullós de totes les "veus" de la denominació i el fet que cadascuna té una histria. Com a reptes de futur, Palau ha destacat que l'objectiu de la denominació és "créixer en qualitat i identitat prpia". Precisament, en aquest sentit, una de la línies de treball de la D.O. és potenciar les varietats prpies autctones de la zona, com el picapoll o el mandó.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés