Publicado 25/09/2019 18:00CET

L'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans denuncia "situacions alarmants" en el dret a la defensa dels CDR

L'entitat afirma que dos dels detinguts van estar declarant entre set i vuit hores ininterrompudes de matinada

ACN

Barcelona.-L'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona ha denunciat "situacions alarmants" pel que fa al dret de la defensa dels nou CDR detinguts per la Gurdia Civil. L'entitat, formada per professorat, estudiants i professionals del dret vinculats a la universitat, ha mostrat en un comunicat la "profunda preocupació" per la situació que li han traslladat els advocats d'Alerta Solidria que assisteixen els detinguts, relacionada amb els escorcolls, la designació de lletrats o l'assistncia dels juristes. Qüestions, afirma l'entitat, que "posen de manifest una clara i preocupant tendncia" de la Gurdia Civil cap a una "vulneració del dret de defensa" dels detinguts.

Segons ha explicat en un comunicat l'Observatori, "totes les entrades i escorcolls tret de dues" es van fer "sense la presncia d'advocats", tot i que algunes de les persones detingudes ja havien designat en aquell moment el lletrat particular que volia que l'assistís.L'entitat també ha assegurat que, en el moment de fer públic el comunicat, els advocats designats pels detinguts portaven "més de 48 hores" sense tenir informació concreta sobre les acusacions.A més, afegeix que a un dels advocats "li han restringit l'assistncia lletrada" als dos detinguts que l'havien designat. A tots dos, segons l'entitat, se'ls hauria assignat un advocat d'ofici. A ,és afegeix que serien les úniques dues que haurien declarat. La resta s'haurien acollit al dret a no declarar.Pel que fa a aquestes dues declaracions, l'Observatori afirma que s'han dut a terme "en unes condicions preocupants". Una d'aquestes persones, explica l'entitat, va declarar "durant més de set hores seguides" i l'altra "durant 8" al llarg de la matinada del 24 al 25 de setembre, "sense poder gaudir del descans mínim necessari".Segons l'Observatori, l'autoritat policial va dir als advocats d'Alerta Solidria que s'havia designat d'ofici advocats del Collegi de Sabadell, per afegeix que l'entitat va trucar al collegi i que all els van negar haver rebut cap comunicació de la Gurdia Civil. Per aix l'Observatori alerta que en les detencions de Sabadell, la Gurdia Civil "hauria d'haver posat en coneixement" d'aquest collegi la designa d'advocats dels detinguts, en cas d'haver-n'hi hagut.Totes aquestes qüestions, afirma l'entitat, "posen de manifest una clara i preocupant tendncia" cap a una "vulneració del dret de defensa" dels detinguts.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés