Publicado 8/4/2019 19:30:49 +02:00CET

Un llibre recupera 22 espcies silvestres comestibles de l'Anoia

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El treball vol potenciar la seva incorporació a la dieta i promoure el seu cultiu

ACN

Igualada.-El Consell Comarcal de l'Anoia ha publicat un llibre sobre espcies silvestres comestibles prpies de la comarca amb l'objectiu de promoure el seu consum. El seu autor, l'etnobotnic Marc Talavera, explica que es tracta de plantes "que sovint no tenim en compte per que són importants de recuperar i incorporar a la dieta quotidiana per les seves característiques organolptiques i nutricionals". Es poden cultivar amb molta facilitat i de forma sostenible, "ajudant així a la diversificació de l'agricultura i al manteniment dels paisatges", afegeix.

Sota el títol 'Espcies silvestres comestibles a l'Anoia', el llibret vol acostar al públic general una informació "molt científica", diu l'autor. Sorgeix d'un estudi etnobotnic dut a terme a la comarca de l'Anoia entre el 2014 i el 2017 que ha perms determinar que a la comarca era habitual el consum de 64 espcies silvestres. Es basa en estudis científics i l'experincia de persones grans.Evitar que quedin en l'oblitAquestes plantes, lamenta Talavera, són difícils d'adquirir i cada vegada hi ha menys persones que spiguen com identificar-les i consumir-les. D'aquí que el treball busqui promoure el seu consum -tant com a ingredient principal o com a condiment-, per també la seva producció.El llibret es basa en una selecció de les espcies per preveu que pugui tenir més fases. Presenta 22 on, a través d'una fitxa, es descriu l'ambient en la qual creix, la fertilitat que necessita, moments de plantació i recollecció, el seu valor organolptic, composició nutricional, perfil sensorial, mtode de cultiu i una recepta de cuina que inclou l'espcie com a ingredient.El llibret, elaborat pel Consell Comarcal amb el suport de la Diputació de Barcelona, es presentar aquest dissabte en el marc de la Jornada Gastronmica de les Plantes Oblidades d'Igualada. La cita, organitzada pel collectiu Eixarcolant, arriba enguany a la seva quarta edició. A través d'una norantena d'activitats per a totes les edats, busca informar sobre les plantes anomenades popularment "males herbes" i mostrar els diversos usos i aplicacions que tenen aquestes espcies silvestres en diferents mbits, inclosa la cuina.

el més llegit

 1. 1

  Abascal utilitza una foto de l'atemptat d'ETA contra la caserna de Vic per dir que Iglesias és "un perill per a Espanya"

 2. 2

  Coronavirus.- ICL Iberia Súria & Sallent cancel·la el seu ERTO i reprèn la plena activitat

 3. 3

  Coronavirus.- Una escola dels Franqueses (Barcelona) és nega a obrir quan passi a fase 2

 4. 4

  Motor.- Uns 200 treballadors de Nissan tallen uns minuts la Gran Via a L'Hospitalet (Barcelona)

 5. 5

  Arturo San Agustín novel·la l'illa de Mallorca que ha viscut des dels anys 60 fins avui