Publicado 5/10/2019 14:13:09 +02:00CET

Lleida transforma per un dia alguns aparcaments de zona blava en espais d'oci, comerç i cultura

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

És la primera edició del Parking day, una de les activitats organitzades per la Setmana de la Mobilitat i que es va ajornar per la previsió de pluja

ACN

Lleida.-Lleida ha transformat per un dia alguns aparcaments de zona blava en espais d'oci, comerç i cultura. És la primera edició del Parking day, una de les activitats organitzades per la Setmana de la Mobilitat, que s'havia de celebrar el 21 de setembre però es va canviar de data perquè es preveia pluja. Avui, però el sol n'és el protagonista. L'objectiu és obrir l'espai públic a la ciutadania i demostrar que les zones d'aparcament poden destinar-se altres usos socials i lúdics. Al carrer Magí Morera, per exemple, la zona blava s'ha omplert de parades de botigues i està previst que aquesta tarda, es balli swing al pàrquing del Rectorat de la Universitat de Lleida.

La dissenyadora i il·lustradora Carme Roca és una de les persones que s'ha apuntat a la iniciativa. Ha venut diverses vegades al carrer, en mercats o dates senyalades com Sant Jordi però reconeix que mai ha muntat la paradeta en zona blava. "Espero que no ens facin pagar el tiquet", ha bromejat. La Carme ha compartit espai amb dues artistes més. Totes tres han aplaudit la iniciativa i esperen que serveixi per donar a conèixer la seva feina a la ciutadania i perquè els ciutadans es passegin i gaudeixin d'aquests espais lliures de vehicles per un dia. El regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta, Joan Ramon Castro, ha explicat en què consisteix l'activitat i ha animat els lleidatans a participar-hi. "A la zona alta hi ha bastanta activitat", ha dit. Des de la Paeria asseguren que l'objectiu és una Lleida més pacificada amb menys cotxes, amb més espai per a la gent que va a peu i on sigui fàcil i còmode moure’s amb transport públic i amb vehicles sense motor o elèctrics. Es vol recuperar per als ciutadans espais que habitualment estan reservats als cotxes per demostrar-nos que es pot viure la ciutat d'una altra manera, afegeixen.Es tracta d'una acció de ciutat educativa i reivindicativa que compta amb la participació d'establiments comercials, entitats, col·lectius i ciutadans, amb l'objectiu de posar de manifest que els espais que actualment les ciutats dediquen als vehicles poden tenir molts altres usos socials i lúdics. L'esdeveniment, que forma part dels actes de la Setmana de la Mobilitat, se celebra de forma anual i té lloc en més de 200 ciutats de tot el món des del seu naixement l'any 2005 a San Francisco (EUA).L'acció consisteix en transformar de forma temporal espais que són habitualment places d'aparcament de zona blava al carrer en altres formes d'espai públic destinades als vianants, com mercadets de botiguers, petits parcs o jardins, espais culturals i de lleure, terrasses, o per fer tallers entre moltes altres possibilitats, sempre amb un clima festiu i el propòsit de reclamar un model de ciutat més centrat en les persones i en cuidar el medi ambient, expliquen des de l'Ajuntament de Lleida.

el més llegit

 1. 1

  El Delta de l'Ebre (Tarragona) registra un màxim històric de cries de flamenc

 2. 2

  En estat greu una dona atropellada per un cotxe a Barcelona

 3. 3

  El Govern estudiarà personar-se pel cas 3% "si hi ha hagut algun perjudici per a la Generalitat"

 4. 4

  Mor un motorista de 19 anys en un accident a Sant Jaume dels Domenys (Tarragona)

 5. 5

  Trump prohibirà TikTok el 15 de setembre si no ven les seves operacions als EUA abans