Publicado 19/5/2019 23:28:07 +02:00CET

Lleida torna a ser ‘Medina Larida’ després de la victòria del bàndol moro en la batalla de la Festa de Moros i Cristians

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Unes 700 persones participen de la festa, que aspira a tenir un himne propi l'any que ve

ACN

Lleida .-La ciutat de Lleida ha tornat a ser ‘Medina Larida’ després que el bàndol moro hagi vençut aquest diumenge els cristians en la 24a festa de Moros i Cristians. La batalla, que s’ha lliurat al pont Llevadís de la Seu Vella i ha comptat amb la participació d'unes 700 persones, ha estat vistosa, molt dialèctica i "gens sagnant", tal com han apuntat els dos capitans, Ermengol VI de l’Urgell i Caid Musawa. Un diumenge festiu que ha arrencat amb la desfilada infantil i el concurs de bandes, que ha guanyat Unió Musical de Lleida. A la tarda, ha tingut lloc la desfilada de gala de les sis comparses —tres mores i tres cristianes— des de la Porta del Lleó de la Seu Vella i fins a la Paeria. A dos quarts de deu de la nit, s’ha iniciat la batalla amb diàlegs de l’actor Eduard Muntada i sota la direcció artística de Ramon Caballol, que ha culminat la festa amb la mirada posada en la propera edició, la del 25è aniversari, i la idea de crear un himne propi.

El capità del bàndol moro, Caid Musawa, ha estat interpretat per Pau Cabiscol, de 23 anys. Cabiscol ha explicat que el seu nom en àrab vol dir "igualtat" i ha assegurat que ha passat el que esperaven, guanyar. El capità ha afegit que espera que "tothom se senti integrat" en la nova ‘Larida’. Cabiscol ha explicat que porta dotze anys formant part de la festa. "Una professora que tenia i que era de la meva comparsa em va animar i aquí estic", ha recordat. Per a Cabiscol, la batalla ha estat molt "vistosa" i "gens sagnant". El seu contrincant, el cristià Ermengol VI de l’Urgell, interpretat per Ferran Villahoz, ha dit que, malgrat la derrota, s’ho han passat "molt bé" i espera seguir participant de la festa molts anys més. “Hem de seguir batallant”, ha dit, fent broma. Villahoz porta 23 anys formant part de la batalla de Moros i Cristians de Lleida. El diumenge suposa el plat fort d’aquesta festa amb la desfilada infantil al matí i el concurs de bandes de música, que acompanyen les sis comparses. A partir de dos quarts de set de la tarda, les comparses s’han vestit de gala i han desfilat des de la Porta del Lleó de la Seu Vella i fins al centre de la ciutat. Ahir dissabte tenien lloc les Ambaixades a la Plaça Paeria, on les comparses estableixen una discussió sense acord, enguany escrita per l’advocada i escriptora Alexandra Cuadrat, que els va emplaçar a la lluita el diumenge a la nit, al Pont Llevadís de la Seu Vella. Una festa participativaEl president de l’Associació de Moros i Cristians, Josep Lluís Gázquez, ha explicat que la festa és "integradora i transversal i hi té cabuda tothom", i ha afegit que entre d'altres coses, el seu objectiu és "passar-s’ho bé". En relació al fet que la festa la guanya un bàndol diferent cada any, Gázquez ha explicat que intenten relatar uns fets històrics "no lineals" i ha afegit que les batalles de l’Edat Mitjana eren més aviat "entre els mateixos senyors feudals o entre els reis de Taifes, i no tant entre moros i cristians".L’any vinent, la festa complirà 25 anys i per aquest motiu des de l’associació han obert un concurs per a aconseguir l’himne de la Festa de Moros i Cristians. “Hem obert un concurs encarat a compositors que puguin compondre l’himne de la nostra festa”, ha dit Gázquez, que ha puntualitzat que està obert a músics d’arreu. La festa de Moros i Cristians de Lleida ha comptat enguany amb la visita de Pepa Prats, presidenta de la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF), que no coneixia de primera mà la celebració lleidatana, però sí a l’associació, que és l’única entitat catalana que forma part d’aquesta organització. Prats ha elogiat la festa i el marc on se situa, especialment la Seu Vella i el palau de la Paeria.