Publicado 06/02/2019 18:31

L'IRTA i Fruit Futur tanquen un acord per treure al mercat varietats de poma i pera adaptades a climes clids

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Són el resultat d'un programa internacional de millora gentica varietal per donar resposta als reptes del canvi climtic

ACN

Berlin.-L'IRTA, Fruit Futur i Plant & Food Research, propietaris del programa de millora gentica per a la millora varietal de pomes i peres, han firmat un acord amb el líder mundial de producció i comercialització de fruita T&G Global perqu sigui l'empresa autoritzada a nivell internacional per comercialitzar les noves varietats de poma i pera adaptades a climes clids. Aquestes varietats han estat desenvolupades en el marc del programa de millora gentica varietal entre l'IRTA, Fruit Futur i Plant & Food Research i es caracteritzen per una "qualitat excellent" i una "alta coloració en condicions d'altes temperatures i escassetat d'aigua". La signatura de l'acord i la presentació del programa s'ha dut a terme aquest dimecres a la fira internacional Fruit Logística de Berlin.

En els propers anys, arribaran al mercat varietats de poma i pera adaptades a climes clids. Són el resultat d'un programa internacional de millora gentica varietal entre l'IRTA, Fruit Futur i els socis de Nova Zelanda Plant & Food Research que pretén donar resposta als reptes del canvi climtic. Després d'un treball conjunt de més de quinze anys entre els socis del programa internacional, aquest dimecres han signat a Berlin l'aliana amb Turners and Growers (T&G), que ser l'empresa que tindr la llicncia a nivell mundial per fer arribar aquestes noves varietats de poma i pera als mercats i productors de tot el món. L'acte ha comptat amb la participació de la consellera d'Agricultura, Teresa Jord, el director general de l'IRTA, Josep Usall, i representants dels altres socis i de la firma T&G.El programa varietal utilitza contribucions de germoplasma tant de Nova Zelanda com de l'estat espanyol per identificar pares amb les característiques clau que es requereixen per al canvi climtic: "alta tolerncia a la temperatura, baix requeriment d'aigua i fruites d'alta coloració, bona textura i excellent sabor i conservació". També destaca un clar enfocament cap a la millora en la resistncia a les plagues i malalties d'importncia en climes clids.L'adaptació dels cultius a les condicions ambientals del canvi climtic és actualment un dels principals reptes que han d'afrontar el sector i la societat per garantir una producció competitiva i sostenible d'aliments saludables, segons l'IRTA. Programa de clima clidEl Hot Climate Programme (HCP) el van iniciar l'IRTA i Plant & Food Research l'any 2002 amb l'objectiu de desenvolupar noves varietats de pomes i peres adaptades a zones de cultiu amb altes temperatures. En aquell moment, els productors de la península ibrica, i concretament de Catalunya, ja van comenar a experimentar problemes amb les varietats tradicionals a causa de l'augment de les temperatures: menor coloració vermella, cremades solars, textures de polpa tova i una incidncia més alta en els trastorns d'emmagatzematge.Ambdues institucions van comenar a treballar plegades en aquest programa en veure que aquest problema "s'estendria a altres regions així que anés augmentant la temperatura a causa del canvi climtic" i que, per tant, "la demanda de varietats desenvolupades per aquests entorns seria creixent arreu del món", segons explica l'IRTA.El 2003, Fruit Futur, una agrupació d'inters econmic formada per Actel, Fruits de Ponent, Nufri, Poma de Girona i l'IRTA, es va unir al projecte com expert en la producció comercial de pomes i peres a Catalunya i potencial interessat en aquestes varietats. El seu ampli coneixement comercial "han estat clau" en el desenvolupament i l'avaluació de les seleccions del programa de noves varietats.Finalment, al 2018 els propietaris del programa van escollir T&G Global, responsable d'importants projectes en el desenvolupament de fruita a escala global, per comercialitzar a nivell internacional les noves varietats del programa. Aquestes varietats comenaran a arribar als mercats en els propers anys i, segons l'IRTA, suposaran un "revulsiu" per incrementar el consum de fruita.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés