Publicado 05/02/2019 08:03

LINCAVI confia que la zonificació de la DO Cava seduir els elaboradors de Corpinnat i Clssic Peneds per tornar a lens

Salvador Puig alerta de les dificultats dexportació que tindran els productors que acaben de sortir de la marca

ACN

Barcelona.-LINCAVI (Institut Catal de la Vinya i el Vi) veu com una prdua important per a la DO Cava la sortida dels nou elaboradors agrupats sota la marca Corpinnat, per confia en el seu retorn. El director de lINCAVI, Salvador Puig, augura que el mapa de zones amb qu la DO vol diferenciar els territoris delaboració i la nova pirmide per distingir la qualitat dels productes podrien ser les claus duna entesa que reunifiqués el sector. Així, vaticina que aquests canvis podrien fer tornar a la DO Cava tant els elaboradors de Corpinnat com els de Clssic Peneds, que van abandonar lens el 2014. En una entrevista a lACN, Puig també ha advertit de les dificultats que poden tenir els productors de Corpinnat a lhora dexportar els seus vins sense lempara de la DO.

Salvador Puig lamenta la sortida de la DO Cava per part de Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet Can Feixes, Júlia Bernet i Mas Candí. Els nou elaboradors han argumentat que lens no els permetia aplicar el reglament propi, basat en distingir el prestigi i la qualitat dels caves penedesencs. Sense entrar a valorar els arguments que els han dut a lescissió, Puig assegura que tant la Generalitat com el govern espanyol shavien ofert a collaborar per facilitar una entesa, la qual estava convenut que sassoliria.En declaracions a lACN, Salvador Puig destaca la importncia de la nova normativa que est treballant la DO Cava, anunciada públicament pel seu president el passat mes de novembre. A grans trets, es basa en marcar més la diferncia entre els productes bsics i els Premium, i en definir per primer cop un mapa de zones de procedncia, trencant la homogenetat histrica de la DO Cava a tot lestat espanyol, fet que el director de lINCAVI celebra. La zonificació és una necessitat pel cava, afirma, remarcant que és molt important el concepte de territori, element que ara mateix li manca a aquest producte. Ara que el Consell Regulador del cava ha enfilat la regulació per distingir zones, Salvador Puig confia que els elaboradors que han abandonat lens acabaran veient un motiu per tornar, ja que el mapa distingir la singularitat dels productes penedesencs. Els objectius no són tant diferents, entre Corpinnat i el Consell Regulador del Cava, i els de Clssic tampoc estan tant lluny, apunta Puig, defensor de trobar encaixos per poder facilitar la visualització de la qualitat del producte fet a Catalunya. Per contribuir al retorn, per, assenyala la importncia que la DO Cava desenvolupi el seu projecte amb energia i credibilitat per realment donar una solució.Dificultat en les exportacionsSalvador Puig admet que la sortida dels nou elaboradors és una prdua important, no tant per la quantitat de cava que elaboraven fins ara menys de l1% de tot el sector-, sinó perqu són cellers de prestigi, en el cas dempreses com Gramona, Llopart o Recaredo. Tot i matisar que desconeix lestratgia empresarial de cadascun dels elaboradors sortints, sí que adverteix de les complicacions amb qu poden topar ara que no podran promocionar-se sota la marca Cava.Segurament és més difícil arribar als mercats mundials sense lempara duna DO coneguda, alerta el director de lINCAVI, que veu menys riscos en el cas del mercat domstic, on és més fcil que la gent ho pugui entendre. Amb tot, lamenta que la coincidncia de diferents varietats descumosos DO Cava, Corpinnat i Clssic Peneds- pot confondre els consumidorsCrítiques al Ministeri dAgriculturaDaltra banda, Salvador Puig ha carregat contra la gestió del Ministeri dAgricultura respecte les concessions de noves plantacions de vinya per elaborar cava. A parer del director de lIncavi, la previsió dincrementar la superfície un 01% anual no ajuda, i lamenta que el Ministeri dubtés i no atengués la petició del Consell Regulador, que demanava congelar els permisos per a noves plantacions. Si afegim hectrees, la situació sempitjora, apunta Puig, considerant que és desprestigia el valor de les vinyes actuals i aix acaba propiciant la sortida delaboradors, com els de Corpinnat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés