Publicado 10/07/2019 14:00CET

Limnos denuncia l'aparició de centenars de peixos morts al riu Terri al seu pas per Mata

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

L'entitat ecologista reclama mesures per millorar l'estat i alerta que l'agua tenia una "forta olor d'aigües residuals"

ACN

Mata.-Limnos ha denunciat l'aparició aquest dimarts al matí de centenars de peixos morts al riu Terri, al seu pas per Mata (Pla de l'Estany). L'entitat ecologista alerta que els peixos afectats eren espcies autctones protegides, especialment barb de muntanya i bagra, que mantenen poblacions "relativament abundants" al Terri tot i no comptar amb cap figura de protecció reconeguda. Limnos assegura que tant pel riu Terri com per la riera Canaleta baixava aigua "molt trbola" i amb una "forta olor a aigües residuals" al recorregut. Per aix, han comunicat el suposat abocament als ajuntaments de Banyoles i Porqueres, al consorci de l'estany i als Agents Rurals perqu investiguin els fets i determinin la causa de la mortalitat dels peixos.

En un comunicat, Limnos lamenta l'estat de degradació de la riera Canaleta i del riu Terri degut a la mala qualitat de les seves aigües i reclama un pla de millora dels riu per reduir les aigües residuals que s'hi aboquen de manera directa o difusa, normalment de forma puntual, que en malmeten la seva qualitat i n'afecten la fauna aqutica.El peixos morts, segons detallen, han aparegut al riu Terri, prop de l'església de Sant Andreu de Mata (municipi de Porqueres) tot i que els peixos també n'hi havia un centenar de metres més enll, a tocar el límit municipal de Banyoles. Assenyalen que els peixos morts poden haver estat arrossegats d'aigües amunt. L'entitat indica que són espcies autctones protegides, especialment el barb de muntanya per també la bagra i exposen que el Terri és un dels pocs rius de Catalunya que manté poblacions relativament abundants d'aquestes dues espcies autctones, el que li confereix un alt valor ecolgic tot i no disposar de cap figura de protecció reconeguda. El barb i la bagra son més sensibles a la contaminació que altres espcies de peixos com les carpes i el barb de l'Ebre també presents al Terri.Limnos anuncia que han comunicat el possible abocament als ajuntaments de Banyoles i Porqueres, al Consorci de l'Estany i als Agents Rurals per alerta que sol ser difícil determinar amb exactitud la causa de la mortalitat. Segons l'entitat ecologista, quan els rius porten cabal molt baix i hi ha elevades temperatures, l'aigua porta menys oxigen i qualsevol abocament puntual d'aigües residuals pot acabar provocant una mortalitat per l'enterboliment de l'aigua i l'ofegament dels peixos per manca d'oxigen. A més, quan torna a baiar més cabal, se sol diluir la possible substncia abocada que podria haver causat la mort dels peixos. L'entitat Limnos creu que l'origen del possible abocament podria provenir de cases que tenen fosses sptiques i no estan connectades a clavegueram per també de construccions que no tenen les installacions en bon estat. A més, també denuncien que en parallel a la riera Canaleta i el riu Terri hi circula el collector d'aigües residuals que recull tota l'aigua i la porta a la depuradora de Cornell del Terri. "El deteriorament d'aquesta xarxa, installacions antigues no ben construdes, males praxis i la barreja d'aigües pluvials i de clavegueram també fan que hi hagi puntualment un trasps d'aigües residuals del clavegueram cap al riu", adverteixen.Per aix, reclamen un pla de millora del riu Terri i de la Canaleta amb la implicació de les administracions competents, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany i els ajuntaments.La revisió feta per part de Limnos al traat del riu Terri i la Canaleta han perms detectar olors fortes d'aigües residuals en tot el seu traat des del barri de Canaleta de Banyoles fins a Mata.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés