Publicado 30/9/2019 17:09:50CET

L'ICO Girona participa en un estudi per millorar la supervivència en pacients amb càncer d'ovari avançat

L'assaig conclou que si s'introdueix el fàrmac Niraparib en el tractament hi ha una reducció del 40% del risc de recaiguda

ACN

Girona.-La investigadora de l'ICO Girona i de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), Pilar Barretina, ha participat en un estudi internacional que ha demostrat com millorar la supervivència i reduir el risc de recaiguda en pacients amb càncer d'ovari avançat. Es tracta d'un projecte liderat pel departament d'Oncologia de la Clínica Universitària de Navarra. En l'estudi s'ha comprovat que si s'introdueix el fàrmac Niraparib després del tractament de quimioteràpia hi ha una millora en la supervivència i també es redueix un 40% el risc de recaiguda d'aquesta malaltia. L'assaig clínic s'ha portat a terme a 181 centres internacionals i s'han estudiat 733 pacients.

Les pacients de càncer d'ovari avançat podrien millorar la seva supervivència i reduir el risc de recaiguda gràcies a un estudi en què hi ha participat l'oncòloga de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) a Girona i també investigadora de de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), Pilar Barretina.Barretina ha estat part d'aquest assaig clínic liderat pel director del departament d’Oncologia de la Clínica Universitària de Navarra i president del Grup Espanyol d’Investigació en Càncer d’Ovari (GEICO), el doctor Antonio González Martín. L'objecte principal que s'ha estudiat ha estat la millora dels pacients després de la introducció del fàrmac Niraparib en el tractament.Les pacients de càncer d'ovari avançat feien el seu tractament habitual de primera línia de quimioteràpia i posteriorment s'hi afegia el Niraparib. Es tracta d’un potent fàrmac inhibidor de PARP (un enzim implicat en la reparació de l’ADN i la mort cel·lular) que s’utilitza com a teràpia de manteniment en dones amb recaiguda de càncer d’ovari.Per a comprovar l'efectivitat d'aquesta proposta hi han participat 181 centres internacionals, com ara l'ICO de l'Hospitalet o el de Badalona. Durant l'estudi s'han analitzat 733 pacients que havien estat diagnosticades amb càncer avançat d'ovari de tipus histològic serós o endometriode d’alt grau.Ara, s'ha presentat l'estudi -que encara està en fase III- en el Congrés Anual de la Societat Europea de Medicina Oncològica (ESMO) que s’està celebrant aquests dies a Barcelona. A més, ja s'ha publicat a la revista científica 'The New England Jounal of Medicine'.El càncer d'ovari, que es diagnostica cada any a unes 205.000 dones al món, és la cinquena causa de mort per càncer en la dona a Europa. Generalment es diagnostica entre els 45 i 75 anys, encara que hi ha un nombre significatiu de pacients des dels 30 anys.Es tracta del tumor ginecològic amb una mortalitat més elevada a causa que la majoria de les pacients es diagnostiquen en una fase avançada de la malaltia, donada l'absència de tècniques de diagnòstic precoç. A més, fins a un 80 per cent de les afectades d'un càncer d'ovari avançat recauen després del tractament amb cirurgia i quimioteràpia.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.