Publicado 23/05/2019 10:19CET

L'ICO de Girona i el de Badalona comencen a utilitzar la radioterpia intraoperatria per tractar el cncer de mama

Aquesta tcnica, que ja s'utilitzava a l'Hospitalet, permet substituir els tractaments convencionals en certs casos

ACN

Barcelona.-L'ICO de Girona i el de Badalona han comenat a utilitzar la radioterpia intraoperatria per tractar el cncer de mama. Aquesta tcnica, ,que ja s'utilitzava a l'Hospitalet des del 2015, permet substituir els tractaments de radioterpia convencional en una selecció de pacients amb cncer de mama de bon pronstic, millorant així la qualitat de vida amb els mateixos resultats de curació. En el mateix acte quirúrgic d'extracció del tumor s'aplica radiació directament sobre el llit tumoral, la zona on es troba el tumor, per evitar que les cllules canceroses es tornin a reproduir. La implementació s'ha fet conjuntament amb els seus corresponents hospitals de referncia: l'Hospital Josep Trueta a Girona i el Germans Trias a Badalona.

Els casos de les pacients tractades als tres centres de l'ICO són avaluats, analitzats i revisats pels comits de cncer de mama de cada centre i tractats en les unitats funcionals. Aquest esfor de coordinació entre professionals de l'ICO i els hospitals de referncia aporta un plus de qualitat, ja que els diferents especialistes atenen les pacients de forma integrada i en equip, consensuant les decisions sobre diagnstic i tractament.La radioterpia intraoperatria s'aplica mitjanant un equip porttil que permet aplicar radiació en el mateix acte quirúrgic i després de l'extracció del tumor. S'aplica sobre el llit tumoral, que és on es produeixen més del 90% de les recaigudes en les pacients amb cncer de mama. Aquest tractament, que acostuma a durar uns 20 minuts, permet reduir la toxicitat i les complicacions, a més d'escurar la durada de la terpia de manera definitiva. Les pacients que es poden beneficiar d'aquesta tcnica han de complir uns criteris específics: tenir més de 60 anys i un tumor de baix risc i sense afectació ganglionar. Aquesta tcnica permet estalviar la posterior radioterpia convencional, d'una durada de 6 a 7 setmanes aproximadament.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés