Publicat 29/09/2020 11:51

L'estany d'Ivars i Vila-sana es buidar parcialment a partir de dijous per renovar i millorar la qualitat de l'aigua

Pla obert on es pot veure una de les zones d'aguait a la part on entra l'aigua a l'estany d'Ivars i Vila-sana, el setembre de 2020. (Horitzontal)
Pla obert on es pot veure una de les zones d'aguait a la part on entra l'aigua a l'estany d'Ivars i Vila-sana, el setembre de 2020. (Horitzontal) - Oriol Bosch (ACN)

Per reduir la crrega de matria orgnica que genera grans consums d'oxigen i afecta l'ecosistema de l'espai natural

ACN

Mollerussa.-El Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell) comenar a buidar parcialment l'estany a partir de dijous 1 d'octubre. La previsió es rebaixar el nivell entre 1,10 i 1,20 metres en el marc d'un projecte experimental que té com a objectiu renovar i millorar la qualitat de l'aigua que hi va comenar a entrar quan es va recuperar l'espai al 2005. El bileg i professor de la UdL encarregat del procés, Antoni Palau, ha explicat que aquest tipus d'estanys de poca profunditat reben una crrega important de nutrients i matria orgnica que generen grans consums d'oxigen i aix provoca una afectació a tot "l'ecosistema". A la primavera, l'estany comenar a recuperar el seu nivell d'aigua habitual.

Amb el buidatge es vol deixar el sediment a l'aire lliure perqu l'oxidació d'aquesta matria orgnica passi directament a l'atmosfera. Segons Palau, la crrega de matria orgnica és perjudicial perqu s'ha de des composar i en aquest procés hi intervenen bacteris que consumeixen molt oxigen i aix fa que al fons de l'estany n'hi hagi molt poc o gens. De fet, les mostres de sediments analitzades pels tcnics de la UdL constaten que el fang del fons és "completament negre, com si ests podrit" per l'excés de matria orgnica.Per solucionar aquesta situació el millor seria buidar completament l'estany, per com que aix és "implantejable" es fa aquest buidat parcial, que es preveu repetir cada 7 o 9 anys, acompanyat de determinats canvis en la gestió per evitar que la qualitat de l'aigua no empitjori tant aviat. L'operació comenar dijous 1 d'octubre i s'allargar fins a finals de novembre, quan s'aturar el buidatge i l'estany quedar a un nivell baix durant unes setmanes. A partir del mar, quan arrenqui la campanya de reg del Canal d'Urgell, comenar el reompliment.Durant aquest temps, els bilegs estaran pendents del canvis que hi haur en la fauna de l'estany. Segons palau, en la vida aqutica no es preveu afectació, tot i que tampoc ho descarten. Pel que fa a l'avifauna, creuen que hi poden haver determinats canvis perqu potser vénen més aus piscícoles. A més a més, és probable que les zones de canyissar que perdran volum d'aigua també deixin de rebre determinades espcies. Una vegada es recuperi el volum d'aigua actual de l'estany, estimat en uns 2,7 hectmetres, es maximitzar el "filtre verd" del canyissar de depuració que hi ha a la zona d'accés d'aigua per tal que "funcioni millor" i la crrega de nitrogen i fsfor sigui més baixa i per tant millori la qualitat. Pel que fa a les espcies invasores com el cranc americ, el musclo zebrat o la clossa asitica, es vol portar un control per veure si n'hi ha i en quina quantitat. També es vol portar un control sobre l'excés de carpes que hi ha a l'estany, que en part són les qui ocasionen el desgast de tota la part del fons. Mentre es faci el buidatge se sobrevolar amb drons l'estany per controlar punts on es puguin fer retirades d'aquest peix i contribuir també així en la millora de la qualitat de l'aigua.