Publicado 25/07/2019 18:22CET

Les importacions d'arrs de Mercosur i la reducció d'aranzels amenaa els productors catalans, segons Unió de Pagesos

El sindicat denuncia que l'entrada d'arrs dels pasos d'Amrica del Sud ha crescut un 200% des del passat 2015

ACN

Amposta.-Unió de Pagesos alerta que el gran increment de les importacions d'arrs a la Unió Europea procedent dels pasos del Mercosur Uruguai, Argentina, Paraguai i Brasil- en perill la viabilitat dels productors catalans. Segons dades del sindicat, des del passat 2015 aquestes importacions s'han disparat en un 200%, passant de les prop de 55.000 tones a les 166.000 d'aquest passat 2018. No només aix, alerten que la proposta d'acord comercial entre aquest organisme i la Unió Europea, pendent de ratificació, preveu l'entrada de 60.000 tones anuals sense cap tipus d'aranzels, fet que pot pressionar a la baixa els preus dels productors autctons. El sindicat lamenta que la Unió Europea hagi volgut minimitzar l'impacte per al sector i reclama estudis sobre els efectes d'aquestes mesures.

L'Uruguai és el principal pasos exportador, amb més de 79.000 tones aquest 2018, duplicant en quatre anys la seva presncia als mercats comunitaris. Unes importacions efectuades amb aranzels per que l'acord subscrit el passat juny per la Unió Europea podria acabar alliberant d'aquestes taxes a 60.000 tones. En el cas uruguai, apunta el sindicat, un conglomerat d'empreses encapalat per SAMAN que concentra la meitat de producció del país- li permet completar el cicle productiu i comercial processant més de 600.,000 tones, grcies a una infraestructura industrial i tecnolgica d'última generació.Davant d'aquest escenari, Unió de Pagesos vol que la Unió Europea estudi l'impacte econmic sobre els sectors més sensibles a aquest acord amb Mercosur, només pendent de ratificar pel Parlament Europeu, per determinar els possibles efectes a mig i llarg termini. Denuncien que la Comissió Europea utilitzin l'agricultura comunitria com a "Moneda de canvi" per beneficiar sectors econmics vinculats als serveis i productes industrials, com l 'automoció i els químics, per als quals s'obririen grans oportunitats de negoci.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés