Publicado 22/01/2019 15:24CET

Les exportacions gironines es frenen al novembre i cauen un 1,1% en l'acumulat del 2018

El sector carni i la maquinria incrementen vendes a l'exterior per no aconsegueixen remuntar els registres globals

ACN

Girona.-Les exportacions gironines s'han frenat durant el novembre i han registrat un descens del 2,3%. Segons recull l'estadística que peridicament publica el Ministeri, al llarg d'aquell mes les empreses gironines van fer vendes a l'exterior per valor de 445,91 milions d'euros (MEUR). Els sectors motors de l'economia, el clúster carni i els fabricants de maquinria, sí que van augmentar exportacions, per aix no ha perms contrarestar els descensos de la resta. Les dades del novembre, a més, suposen que l'acumulat de l'any encara estigui per sota dels registres histrics que es van assolir el 2017. En concret, el descens se situa en un 1,1%. Entre gener i novembre, les empreses gironines han fet vendes a l'exterior per valor de 4.851,4 MEUR.

Les dades de novembre ja anticipen que, segurament, les exportacions gironines tancaran el 2018 en negatiu. Ser un descens petit; per al capdavall, ser un descens. Segons l'estadística que publica el Ministeri d'Indústria, durant el novembre les empreses gironines han frenat les vendes a l'exterior. En concret, han exportat per valor de 445,91 milions d'euros, cosa que suposa un 2,3% menys en comparació amb el mateix mes del 2017.Si s'analitza la situació per sectors, per, la realitat és diferent entre uns i altres. Durant el novembre, aquells dos que tradicionalment han estat motor de l'economia gironina el carni i la maquinria- sí que han augmentat vendes. En concret les empreses crnies han exportat per valor de 121,228 MEUR, gairebé un 3% més. Un augment que, en el cas dels fabricants dels béns d'equip, ha arribat a ser de fins al 6% (amb vendes per valor 73,9 MEUR).Ara bé, aix no es tradueix en la resta de sectors. Per exemple, aquest novembre passat, les exportacions de la indústria farmacutica han baixat gairebé un 20% (situant-se en 22,32 MEUR). Una situació que també ha afectat altres empreses, com els fabricants de matries plstiques o d'aparells electrnics.Aix fa que aquells sectors que han baixat en exportacions, a l'hora de fer el global, capgirin la balana i portin a tancar el mes de novembre en negatiu. I de retruc, aquest descens del 2,3% de les exportacions gironines, quan s'afegeix a l'acumulat de l'any, també fa que s'estigui per sota els registres assolits al 2017. En concret, entre gener i novembre del 2018, les empreses gironines han fet vendes a l'exterior per valor de 4.851.363,97 MEUR. Cosa que, en comparació amb el mateix període del 2017, suposa un descens de l'1,1%.La Unió Europea, principal destíAl costat dels productes, l'estadística del Ministeri també recull quins són els principals destins de les exportacions gironines. I aquí, com ja és habitual, les dades fan pals com les empreses del territori continuen apostant pel seu mercat tradicional (la Unió Europea). El país que rep el gruix de les exportacions és Frana, on durant el 2018 s'hi han fet vendes per valor de 1.285,2 MEUR. El segueixen Itlia, Alemanya, Portugal, Regne Unit, Xina, Polnia i Irlanda. Per últim, l'estadística del Ministeri també permet veure com, durant aquest 2018, les vendes a l'exterior que es van des de les comarques gironines continuen essent superiors a les importacions (ja que aquestes últimes s'han situat en 2.529,2 MEUR). Ara bé, també cal dir que al llarg de l'any, all que s'ha importat de mercats estrangers ha crescut un 5,1% en comparació amb el 2017.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés