Publicado 30/03/2019 10:06

Les escoles bressol municipals de Barcelona serviran aliments ecolgics i prioritzaran els de proximitat el curs vinent

Les cebes, les pastanagues i els xampinyons són algunes de les verdures que hauran de procedir d'agricultura ecolgica a partir del setembre

ACN

Barcelona.-68 escoles bressol municipals de Barcelona incorporaran els aliments ecolgics als menús de l'any vinent i prioritzaran els de proximitat a partir del curs vinent, amb la perspectiva que a partir del curs vinent s'hi sumin les 33 escoles bressol restants. L'Ajuntament de Barcelona, a través de l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) ha modificat les condicions per a l'adjudicació dels serveis de menjador. Així, les empreses que hi concursin hauran de garantir que durant tot l'any, els cereals per l'esmorzar i verdures com ara les cebes, la pastanaga, els xampinyons i el tomquet sofregit, procedeixin d'agricultura ecolgica, i en funció de la temporada, també els porros, la carbassa, els espinacs, el carbassó i el brquil.

D'aquesta manera, segons ha explicat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, es consolida un model que va comenar fa deu anys, amb la introducció dels aliments ecolgics als menús de les llars d'infants municipals i per aix, s'imposa aquesta condició. Per Ortiz, és important també, que es prioritzi l'agricultura de proximitat, ja que a vegades se soluciona l'alimentació ecolgica amb aliments 'de l'altra banda del món', i amb el contracte que proposa l'Ajuntament, es busca el contrari. El comissionat d'Economia Social de l'Ajuntament Álvaro Porro, defensa que aquest nou plec ajuda a caminar cap a un model 'més sostenible' perqu redueix 'la petja de carboni de l'alimentació' i ajuda a promoure models alimentaris 'més locals' i donar supor ta la pagesia del país en un moment 'amb fora dificultats' per continuar. Per Porro, que ha explicat que el model de contractació s'ha fixat en el model de Pamplona, és una mesura innovadora que 'obre el camí' que podran seguir molts municipis. Així, amb el nou plec de bases, a banda de l'obligatorietat del certificat ecolgic en determinats aliments, també suposaran mrits que s'opti per les patates, la pasta, l'arrs, els cigrons, les llenties, el pa, la poma, la pera, el pltan, el pollastre, la vedella i la llet. Segons Ortiz, aquestes noves condicions con implicaran un increment del preu del menjador escolar, que continuar formant part de la tarifació social. Pel que fa als aliments dels quals es prioritzar la seva procedncia de prioritat són les cebes, la carbassa, la pastanaga, el tomquet per l'amanida, la mongeta tendra, l'enciam, la patata, l'arrs, els cigrons, les llenties, la taronja, la poma, la pera i el pltan. Cada aliment té una puntuació mxima per proximitat en funció del pes i volum de consum. La puntuació mxima s'atorgar la mxima puntuació al producte que menys distncia hagi recorregut des del punt de producció fins a les escoles, una distncia que es calcular entre el codi postal de la població de procedncia fins al codi 08001.Aquests requisits se sumen a altres obligacions sobre la qualitat dels aliments, com ara que només es pot utilitzar oli d'oliva, la verdura ha de ser sempre fresca, el pa del dia, els tomquets i les taronges han de ser de producció integrada, el peix ha de ser rap, llu i bacall ha de ser congelat, i sempre hi ha d'haver bastonets sense gluten a disposició. A tots els pats s'ha de servir mitja amanida. A més a més, el plec de condicions també pretén fomentar el provement de productes per part de centres especials de treball o empreses d'inserció laboral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés