Publicado 15/03/2019 14:33

Les entitats taurines recorren la negativa de l'Ajuntament d'Olot de cedir-los la plaa per fer-hi una corrida

Ho han presentat aquest divendres al consistori i és el darrer pas abans d'acudir als tribunals

ACN

Olot.-Les cinc entitats taurines d'mbit catal i espanyol han presentat avui un recurs administratiu a l'Ajuntament d'Olot davant la negativa del consistori a cedir-los la plaa per fer-hi una corrida. Al document, els taurins defensen que la decisió del consistori no s'ajusta a la legalitat i "vulnera l'obligació dels poders públics de protegir i fomentar el patrimoni cultural, i de forma específica la tauromquia". El gener passat, van sollicitar formalment la cessió de l'espai allegant que estan "emparats" per tres sentncies estatals. El consistori ho va rebutjar el mes passat basant-se, entre altres motius, en la prohibició dels toros aprovada pel Parlament el 2004 i la decisió de la capital garrotxina de prohibir els correbous el 2016 en una consulta popular.

En el recurs administratiu que han presentat aquest divendres a l'Ajuntament d'Olot, les entitats taurines subratllen la protecció legal de la tauromquia. Fan referencia a les dues sentncies del Tribunal Constitucional (177\/2016 i 134\/2018) on, al seu entendre, s'estableix que cap administració pot prohibir aquesta prctica i que la seva obligació és "fomentar-la".Des de la Fundació del Toro de Lídia, entitat que lidera la iniciativa, subratllen en un comunicat que el deure de les administracions de fomentar aquesta activitat inclou la "cessió de béns de propietat pública" i especialment aquells que s'han construt amb aquesta finalitat. I afegeixen que el consistori "no pot desconixer les seves obligacions legals". Els motius de l'Ajuntament per negar-s'hiL'Ajuntament va negar la cessió de la plaa per a la cursa de braus al considerar que la normativa vigent no ho permetia. La notificació els va arribar el 18 de febrer. Ara, els taurins, en aquest nou escrit, han intentat rebatre els arguments aportats pel consistori. Consideren que la declaració com a ciutat antitaurina del 2004 i la consulta popular del 2016 que va comportar la prohibició dels correbous "no tenen eficcia jurídica" i per tant no es poden utilitzar per eludir l'obligació de permetre i promoure la tauromquia.En aquest sentit, afirmen que l'Ajuntament d'Olot est obligat a complir la legalitat per damunt dels continguts dels acords plenaris i la seva interpretació de "suposada voluntat ciutadana" amb aquest tema.Per tot plegat, confien que l'Ajuntament d'Olot rectificar i que finalment els permetr fer una cursa de barus a la plaa, la més antiga de Catalunya. "Amb aquest segon trmit, els toros estan un pas més a prop de tornar a Catalunya", afirma el president de la fundació, Victorinio Martín. En última instncia, les entitats estan disposades a acudir als tribunals per aconseguir-ho.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés