Publicat 06/10/2020 06:10

Les entitats de salut mental de Lleida registren un increment del 65% d'atencions per la pandmia

Pla mitj on es pot veure un moment de la gravació del vídeo que han fet des de la coordinadora d'entitats de Salut Mental de Lleida per trencar estigmes a través de les xarxes socials. (Vertical)
Pla mitj on es pot veure un moment de la gravació del vídeo que han fet des de la coordinadora d'entitats de Salut Mental de Lleida per trencar estigmes a través de les xarxes socials. (Vertical) - Cedida per SMC Terres de Lleida (ACN)

Volen més mitjans ja que asseguren que fan de "parallamps" per contenir el sistema sanitari

ACN

Lleida.-Les associacions que formen part de la Coordinadora d'Entitats Salut Mental Catalunya Terres de Lleida han registrat un increment d'atencions del 65% respecte l'any passat i han ats gairebé un miler de persones durant el confinament. La dada demostra, segons la coordinadora, la necessitat de dotar de més mitjans a les associacions que fan atenció comunitria, que durant la pandmia de la covid-19 han fet de "parallamps" per contenir el sistema sanitari. El 83% de les atencions han estat per angoixa i estrs, el 65,5% de dones i un 47% de les consultes han estat de persones en situació de vulnerabilitat. La Coordinadora ha presentat una campanya per xarxes amb testimonis reals amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental el 10 d'octubre.

Les 9 entitats que formen part de la Coordinadora d'Entitats Salut Mental Catalunya Terres de Lleida han ats 947 persones de mar a juliol durant els mesos de confinament. La dada més significativa per són les atencions, que han registrat un augment del 65% respecte al mateix període de l'any passat. En la seva gran totalitat, els casos atesos han requerit suport emocional i psicolgic. Un 65% de les atencions s'han fet online i la resta de forma presencial, ja que el 37% de les persones ateses no tenia accés a internet.Aquest escenari, segons asseguren des de la Coordinadora, demostra la necessitat de dotar de més mitjans l'mbit comunitari de la salut mental, no només el sanitari, ja que el primer ha actuat com a dic de contenció de l'atenció sanitria durant aquest període. En el marc d'aquestes reivindicacions, la Coordinadora ha endegat una campanya en motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es commemora el 10 d'octubre i enguany se celebra el 8. Els protagonistes de la iniciativa són una desena de persones afectades i les seves famílies que expliquen la seva experincia durant el confinament i mostren les accions que porta a terme la Coordinadora així com un primer vídeo sobre l'estigma a partir de testimonis reals. En aquest sentit, a les comarques de l'Urgell i la Segarra s'est portant a terme un pla local antiestigma des de l'any 2018 que consisteix en una srie d'accions de conscienciació i que és un grup motor a Catalunya per la lluita contra l'estigma en salut mental.La campanya es presentar en format de vídeos curts que es penjaran a les xarxes socials, un cada setmana, a partir d'aquest dimarts i al llarg de tot el mes, on es tractaran diferents termes de la m de testimonis, com ara: l'estigma en salut mental, l'experincia dels familiars dels afectats de les diferents entitats, l'impacte de la covid-19 en les patologies explicat en primera persona, així com l'equip que integra els serveis. Necessitat de reforar les entitatsEl president de la Coordinadora, Josep Lavin, recorda que moltes de les demandes, un 87% durant el confinament, han estat provocades per l'angoixa i l'estrs. A més, un 40% de les consultes s'han vinculat a l'allament social. D'aquesta manera, les persones han buscat acompanyament emocional en un moment "especialment dur". Per aix, la petició de Lavín és oferir "més mitjans per a la salut mental en l'mbit comunitari", no tant sols al sanitari, per seguir treballant i reforant l'atenció de persones vulnerables i reduir els ingressos hospitalaris.