Publicado 06/05/2019 12:21CET

Les entitats d'acció social reclamen als partits que garanteixin el dret al padró en tots els municipis de Catalunya

ECAS reclama un salari bsic de referncia i expropiar els pisos buits de grans tenidors

ACN

Barcelona.-La federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) ha reclamat als partits que concorren a les eleccions municipals que garanteixin el dret al padró en tots els municipis de Catalunya. Demanen utilitzar la directriu tcnica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en relació al padró sense domicili fix per a les persones sense llar o en qualsevol altra circumstncia que dificulti la inscripció en un domicili determinat, com ara les habitacions rellogades. També reclamen acceptar l'empadronament en seus d'institucions públiques o d'entitats socials a partir d'un informe elaborat pels serveis socials o per les entitats que segueixen el cas. Aquesta és una de les demandes que ha plantejat ECAS de cara als comicis. També reclama un salari bsic de referncia per combatre la precarietat laboral i la pobresa, i expropiar els pisos buits de grans tenidors.

ECAS ha elaborat un document de propostes que gira al voltant de cinc eixos: padró, habitatge, ocupació, serveis socials i inclusió educativa. S'est fent arribar a les diferents candidatures, principalment a l'Alcaldia de Barcelona. Un dels projectes de collaboració entre les entitats i l'Ajuntament és el Programa Lbora d'inserció laboral de collectius en risc. En aquest sentit, demanen una major estabilitat i l'ampliació del seu abast a tota l'rea metropolitana. També plantegen "combatre la precarietat laboral i la pobresa en el treballant establint un salari bsic de referncia que asseguri una vida digna tenint en compte el cost de la vida", i donar continutat als programes pilot de garantia de rendes municipals, impulsant-ne de nous.En matria de serveis socials, el document aposta per incrementar la rtio de professionals, habilitar una finestreta única, "establir un únic informe social per a qualsevol ajut o prestació i comunicar les informacions de manera més entenedora". Pel que fa a la metodologia d'intervenció, les entitats aposten per un model d'acompanyament centrat en la persona que adapti els recursos per afavorir el seu apoderament, i defensen el treball en xarxa amb tots els agents incorporant la mirada de l'acció comunitria.Per facilitar l'accés a l'habitatge, ECAS demana "aplicar de manera generalitzada i uniforme la Llei 24\/2015 per evitar els desnonaments i els talls de subministrament, promovent els mecanismes de segona oportunitat per a les persones endeutades"; ampliar les mesures preventives per mantenir lhabitatge (ajuts al lloguer adaptat al cost de lhabitatge per zones, ajuts durgncia); incrementar el parc públic i de lloguer social fins assolir el 15% de mitjana europea, expropiar temporalment els habitatges buits propietat de bancs i grans tenidors, i "combatre els processos de gentrificació regulant els preus del lloguer privat i posant fre als increments abusius que segreguen i expulsen el venat".El capítol d'inclusió educativa inclou propostes com cobrir el 100% de la demanda d'escoles bressol als barris que concentren població en situació de vulnerabilitat i diversificar els horaris per facilitar la conciliació familiar i laboral. Per combatre la segregació escolar, ECAS apunta a la planificació de loferta de places i a la gestió de lescolarització, i reclama prioritzar la inversió en els centres de mxima complexitat, així com garantir la gratutat de tots els serveis i activitats escolars.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés