Publicado 03/10/2019 17:40CET

Les DOP Siurana i Garrigues afronten amb neguit laplicació daranzels del 25% als EUA

ACN

Tarragona \/ Lleida.-El president de la Denominació dOrigen Protegida (DOP) Siurana, Antoni Galceran, assegura que la possible aplicació per part dels EUA dun aranzel del 25% a loli doliva procedent de lEstat és una situació greu per als productors. Una visió que comparteix en bona mesura Enric Dalmau, el seu homleg a la DOP Garrigues, si bé el volum dexportació que fan a Nord-Amrica no és massa gran. Lentrada en vigor de la taxa est fixada per al 18 doctubre, després que lOrganització Mundial del Comer (OMC) hagi autoritzat els Estats Units a imposar sancions comercials a la Unió Europea per valor de 6.900 milions deuros, arran de les ajudes que pasos europeus havien donat a laeronutica Airbus per competir contra la nord-americana Boeing. Galceran considera que aix els pot fer baixar les exportacions als EUA per lincrement de preu i perqu altres competidors tindran avantatge en aquest mercat.

Loli doliva és un dels productes afectats per laplicació dels aranzels que vol aplicar ladministració Trump, juntament amb el vi, els licors o el porc, entre altres. Les taxes només saplicarien als productes procedents dEspanya, Frana, Alemanya i el Regne Unit. El president de la DOP Siurana, Antoni Galceran, assegura que la situació és greu, si bé reconeix que encara no saben ben bé les repercussions que tindr. A Galceran li preocupa que hi ha pasos europeus productors doli com Itlia, Grcia o Turquia que no estan afectats per la decisió de lOMC, i aix deixa loli de Siurana en un clar desavantatge competitiu a lhora de vendre als EUA. La implantació dels aranzels far que el preu de loli exportat sigui més elevat. Per intentar minimitzar la possible prdua de vendes, Galceran tan sols hi veu dues opcions: o el consumidor nord-americ paga més pel producte, o baixa el preu en origen. Al seu parer, el més lgic és el segon supsit, fet que implicaria que rebessin els pagesos, que cobrarien menys.El president de la DOP Siurana recorda que també exporten a sia, el nord dEuropa o Alemanya, fet que els suposa tenir una exportació diversificada. De tota manera, reconeix que els EUA tenen un valor afegit pel reconeixement que hi ha per un producte bsic de la dieta mediterrnia, que est de moda, cosa que fa que la demanda hagi crescut els darrers anys. Un increment que ara es podria veure aturat.La DOP Garrigues tem que la mesura els afecti indirectament El president de la DOP Garrigues, Enric Dalmau, ha explicat que la imposició d'aranzels dels EUA no els afectaran massa perqu si bé a la DO hi ha algun productor que exporta oli al país americ "no són grans quantitats". Aix no obstant, considera que la mesura no és gens bona pel sector ja que a partir d'aquí "rebrem tots", tant els que hi exporten com els que no. Segons Dalmau, es podria donar que encara hi hagi més estocs d'oli a Espanya, i "aix de bo no n'és gens". En qualsevol cas, Dalmau ha reconegut que encara és massa aviat per dir i saber que és el que acabar passant. El 80% de l'oli que produeix la DOP Garrigues es ven Catalunya per també n'exporta a Frana, Blgica, Dinamarca, Itlia, el Japó i la Xina, entre d'altres pasos.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés