Publicat 05/11/2020 09:43

Les DOP de l'oli de Tarragona i l'Ebre, a l'expectativa sobre el futur dels aranzels que imposen els Estats Units

El sector confia que un possible govern demcrata reverteixi les polítiques proteccionistes de Trump

ACN

Gandesa \/ Tortosa \/ Reus.-Els productors d'oli del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre es mostren expectants pel futur dels aranzels que imposen els Estats Units. L'octubre de l'any passat el president Donald Trump va incrementar les taxes sobre l'oli envasat d'un 3,5% a un 25% i aix s'ha tradut en un desavantatge competitiu respecte pasos com Tunísia, Portugal o Grcia, que no suporten el mateix cost aranzelari. Malgrat que el pes de les exportacions al mercat nord-americ és baix, el sector confia que un possible govern demcrata reverteixi o suavitzi les polítiques proteccionistes de Donald Trump. Mentrestant, les DOP tarragonines ja han donat el tret de sortida a la collita de l'oliva, que enguany caur entre un 25% i un 50%, segons la zona.

El president de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Siurana, Antoni Galceran, assegura que el sector est a l'expectativa del resultat de les eleccions als Estats Units. Les exportacions d'oli a aquest país no suposen una gran quantitat de la producció perqu el gruix es ven al mercat interior, per els productors catalans també se'n veuen perjudicats. El motiu, explica Galceran, és que empreses envasadores espanyoles estan important oli a granel de pasos tercers, l'envasen a l'Estat i finalment l'exporten a Nord-Amrica. Com que l'origen de l'oli no és espanyol, el producte no queda sotms als aranzels del 25% i, a més, les empreses no perden la venda.Aquesta prctica, per, devalua el producte local, segons el president de la DOP Siurana "L'augment de l'oferta es tradueix en una baixada de preus i aix entra en competncia amb el nostre oli", resumeix Galceran, el qual apunta que des de la DOP Siurana no s'ha exportat oli envasat als Estats Units durant l'últim any. El resultat de les eleccions nord-americanes no treu la son, des del punt de vista de poder rendibilitzar les exportacions, a les cooperatives d'oli de la DOP Baix Ebre-Montsi. Gairebé la totalitat de la producció mitjana de la DOP, al voltant d'uns 400.000 quilos d'oli anuals, l'absorbeixen els mercats catal i estatal. Només de forma testimonial -entre un 1 i un 2%, com a mxim- surt a l'estranger."Amb les produccions que tenim aquí encara no hem arribat a aquest punt. Tant de bo hi arribem. Aix significaria que fem molt més oli, no el podem vendre tot aquí i l'hem de treure fora, apunta el president de la DOP, Jaume Roé. Conscient dels problemes que generen els aranzels imposats pels Estats Units, explica que en molts de casos l'oli s'acaba envasant a pasos tercers amb acords de lliure comer. Per la relativament baixa producció i forta competncia -amb preus inferiors a la comercialització autctona- encara no compensa l'esfor de donar el pas.Des de la DOP Terra Alta, segueixen "expectants" el resultat de les eleccions als Estats Units i la possibilitat que l'arribada a la presidncia del país de Joe Biden, el candidat demcrata, pogués acabar amb els aranzels del 25% imposats al sector des de l'any passat per Donald Trump.El president de la DOP Terra Alta, Josep Pere Colat, apunta que les vendes als Estats Units "han baixat de forma important" tot i que la denominació és de les més petites de Catalunya i tan sols hi exporta l'1% de la producció. "Com a sector seria important que hi hagués un canvi -en els aranzels- per no sabem tampoc quines polítiques portar Biden", admet Colat. Collita a la baixaMentrestant, la collita de l'oliva ja est en marxa a la demarcació. A la DOP Baix Ebre-Montsi, com ha passat en la majoria de zones productores de Catalunya, enguany les previsions de collita se situen al voltant d'un 50% per sota de la mitjana. Les pluges de la primavera durant la pollinització van impedir que el fruit quallés. La qualitat per, ser elevada. La DOP de l'oli Baix Ebre-Montsi és l'única de Catalunya que envasa fins a cinc varietats diferents amb la seva producció.Per la seva banda, la DOP Siurana estima una producció de 3.600.000 quilos d'oli, un 41% menys que la campanya passada amb una xifra excepcional de més de sis milions de quilos. A banda de l'alternana prpia del cultiu de l'oliva -amb un any bo seguit d'un de més fluix-, la reducció s'atribueix al mal quallat durant la primavera per un excés d'humitat. La collita ser curta per de gran qualitat. Enguany la DOP estrenar una fira virtual, del 12 al 30 de novembre, per compensar la cancellació de fires presencials per la covid-19.A la zona de producció de la Terra Alta, que inclou alguns municipis de la Ribera d'Ebre, es preveu una davallada de la collita d'entre el 25% i el 30% respecte les 700 tones d'oli que es van produir l'any passat, aproximadament. El quallat de la flor, amb les intenses pluges de la primavera, no va ser el correcte per la qualitat es preveu excepcional. Segons la DOP, així s'est certificant en els primers premsats, amb uns olis verge extra "de qualitat mxima" i un intens sabor afruitat.El Consell Rector de la DOP de la Terra Alta ha fet una aposta clara per donar a conixer la seva varietat d'oliva autctona, l'empeltre. És l'única DOP de l'oli de Catalunya amb una varietat diferenciada i s'ha comprovat que avanant la collita unes setmanes, cap a final d'octubre i principi de novembre, el resultat és un oli encara més afruitat i amb uns aromes "que sorprenen". Preocupen, un anys més, els preus. El sector ve de campanyes molt nefastes i, independentment del rendiment, la mitjana de preus es manté entre els 35 i 40 cntims d'euro el quilo. "La pauta la marca Andalusia per sembla que els preus poden anar una mica a l'ala. Veurem", indica el president de la DOP, Josep Pere Colat.