Publicado 10/10/2019 11:57CET

Les darreres excavacions a l'ermita de Sant Jaume de la Granja d'Escarp determinen quatre fases constructives

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Els treballs s'han dut a terme amb vista a un futur arranjament de tot l'interior de la construcció

ACN

Lleida.-Les darreres excavacions dutes a terme a l'ermita de Sant Jaume de la Granja d'Escarp (Segri) han determinat que l'edificació va passar per quatre fases constructives, que van des del segle XVII fins al XX. Durant la segona quinzena de setembre, s'ha dut a terme la segona campanya d'excavació arqueolgica a l'ermita amb l'objectiu de determinar les fases constructives per tal de poder procedir en un futur a l'arranjament de tot l'interior de la construcció. Els treballs han estat duts a terme per la Secció d'Arqueologia de la Diputació de Lleida, amb la participació de voluntaris i personal aportat per l'Ajuntament de la Granja d'Escarp. També hi ha collaborat l'Associació d'Amics de l'Ermita de Sant Jaume i la Secció de Topografia de la Diputació de Lleida.

Els treballs han perms determinar l'existncia de quatre fases constructives. En una primera (datada a la primera meitat del segle XVII), es va dur a terme el bastiment del cos quadrat situat a l'est del conjunt actual, amb porteta al mur nord i gran fornícula al mur de llevant. Segons els arquelegs, probablement, tenia un porxo per la banda occidental. En aquesta fase el paviment era de lloses.A la segona fase (primera meitat del segle XVII), es va fer la reforma del cos anterior amb el bastiment d'un gran altar al costat de llevant que va tapar part de la fornícula. Durant aquella fase es va tapiar la porteta del costat nord i ara s'ha confirmat l'existncia d'un cos per la banda occidental. Es va cobrir tot amb una cúpula semiesfrica i amb petxines decorades i es va construir l'esglaó de carreus per la banda oest. El paviment era de morter vermellós.Durant una tercera fase (segle XVIII), s'estima que es va fer la construcció del gran cos de ponent, una gran nau coberta a doble vessant sostinguda per dos arcs diafragmtics de mig punt. Es van emprar dos permdols com a llindar de la porta d'entrada. També es va construir un cor i es van collocar paviments de rajola, amb inhumació secundria i una rampa i forats de bastida per l'obra.La quarta i darrera fase correspon a la primera meitat del segle XX i inclou la remodelació de l'ermita, que posteriorment va patir la destrucció durant la Guerra Civil i que, ara, ha pogut recuperar la coberta.Les dades les van donar a conixer aquest dimecres durant una visita a l'edificació en qu hi van ser presents, a més dels arquelegs de la Diputació de Lleida, l'alcalde de la Granja d'Escarp, Manel Solé, i membres de l'Associació d'Amics de l'Ermita de Sant Jaume.

el més llegit

 1. 1

  Descobreixen el possible nom de la ciutat ibèrica de Tivissa per una inscripció de plom

 2. 2

  El Govern llogarà fins a 1.500 pisos a privats per ajudar 1.700 famílies vulnerables

 3. 3

  Mor una dona en l'incendi d'un pis a Castellví de la Marca

 4. 4

  El Govern comença la consolidació de l'antiga fàbrica Asland de Castellar de n'Hug

 5. 5

  Coronavirus.- Barcelona adapta el pla d'actuació municipal per donar resposta a la crisi

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés