Publicado 25/09/2020 09:15

Les darreres excavacions apunten que l'ocupació de Gebut podria ser anterior al segle VII abans de Crist

Vista aria de les excavacions al poblat iber de Gebut, a Soses, el 24 de setembre del 2020. (Horitzontal)
Vista aria de les excavacions al poblat iber de Gebut, a Soses, el 24 de setembre del 2020. (Horitzontal) - Cedida pel GIP-UdL (ACN)

Els arquelegs de la UdL descobreixen una fase d'habitació més antiga del que es coneixia fins ara

ACN

Soses.-El Grup d'Investigació Prehistrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL) ha descobert una fase d'habitació més antiga del que es coneixia fins ara a l'oppidum (poblat fortificat en alt) de Gebut, a Soses (Segri). Els primers habitants s'hi podrien haver installat abans del segle VIII abans de Crist, és a dir, en una etapa prvia a la construcció de la primera muralla torrejada, segons apunten els arquelegs després de la descoberta feta en la campanya d'excavacions d'aquest estiu. Ara, caldr que les anlisis de carboni 14 confirmin la datació. Les proves s'han de fer als Estats Units i trigaran uns mesos. Aquest divendres finalitza la campanya d'excavacions d'estiu en aquest jaciment iber del Baix Segre, que va comenar el 28 d'agost.

La zona nova l'han trobat sota d'una de les torres i han comprovat que seguia una distribució urbanística diferent a la que posteriorment va establir la construcció del sistema defensiu, segons expliquen des de la UdL. Els arquelegs també han treballat a l'escarpa del fossat descoberta en la campanya del 2019, arribant "a més de 3 metres de potncia de paret conservada dels, com a mínim, 5 metres que faria fins al peu de la muralla" i han posat al descobert "15 metres lineals al sud del tram ja conegut", explica la investigadora principal, Natlia Alonso. Al mateix complex, han excavat una nova sala annexa als espais de producció de vi. Es tracta d'un espai allargat amb una banqueta correguda construda amb tovots i pedra, que data de la segona meitat del segle III abans de Crist. "Podria tractar-se d'un magatzem, la qual cosa confirma el carcter industrial d'aquest barri", destaca Alonso. De forma parallela, han treballat a la necrpolis tumulria d'incineració de la Vall de la Clamor, també al terme municipal de Soses i a uns 500 metres del poblat. Els arquelegs de la UdL han excavat 6 de les 13 estructures descobertes l'estiu passat i n'han trobat tres de noves. "Sembla presentar una llarga utilització, entre els segles VII i III abans de Crist, de manera que pot considerar-se un dels llocs d'enterrament relacionats amb l'oppidum de Gebut", ha subratllat la responsable de la campanya. Les excavacions d'aquest estiu al jaciment de Gebut acaben aquest divendres, després de quatre setmanes de treball. La campanya es va iniciar el passat 28 d'agost, amb el patrocini del Servei d'Arqueologia i de l'Ajuntament de Soses, i la collaboració de l'empresa Iltirta Arqueologia. Enguany no hi ha participat estudiantat, com a prevenció per la covid-19.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés