Publicado 25/5/2019 13:06:51 +02:00CET

Les consultes ciutadanes sobre protecció de dades augmenten un 60% i les reclamacions creixen un 40% en el darrer any

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades alertat sobre "l'ús indegut" de la informació personal amb l'excusa d'incorporar la intel·ligència artificial a la vida quotidiana

ACN

Barcelona.-Les consultes ciutadanes sobre protecció de dades han augmentat un 60% i les reclamacions han crescut un 40% en el darrer any. Aquest increment arriba un any després de l'entrada en vigor del Reglament Europeu de Protecció de Dades. Així ho ha assegurat la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Maria Àngels Barbarà, que ha ressaltat el canvi que ha suposat aquesta normativa per dotar la ciutadania d'un major control de les seves dades personals. Amb tot, ha alertat sobre "l'ús indegut" de les dades amb l'excusa d'incorporar la intel·ligència artificial a la vida social i quotidiana. "Hem de ser conscients de per què cedim les nostres dades, amb quin objectiu i amb quines limitacions", ha explicat Barbarà que ha advertit del risc que les grans corporacions cataloguin els usuaris d'acord amb "algoritmes" perquè només rebin "informació filtrada".

Maria Àngels Barbarà afirma que en la societat digital en què vivim, la protecció de dades s'ha convertit en la clau de volta de la garantia del conjunt de drets i llibertats. "No podem deixar que les grans corporacions dissenyin i desenvolupin la tecnologia segons els seus interessos i valors", indica. Per aquest motiu assegura que és imprescindible l'aplicació del Reglament Europeu de Protecció de Dades. Així, ha assenyalat que aquest reglament "reforça i reclama la responsabilitat proactiva de les organitzacions i l'enfocament en el risc". Barbarà ha destacat que encara falta un darrer impuls "per aconseguir el canvi de xip definitiu perquè les organitzacions situïn les persones en el centre de les decisions i respectin absolutament els seus drets quan se'n tractin les dades". En aquest any d'obligat compliment del RGPD, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades ha informat que 6.000 professionals han assistit o han seguit formacions específiques impartides per l'APDCAT sobre l’aplicació del nou reglament. També s’ha treballat en l’elaboració d’eines de treball destinades a facilitar l’adequació de les entitats i institucions al nou Reglament.Juntament amb l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, s'ha dissenyat un Pla de formació estratègica 2018-2020 en matèria de protecció de dades, per atendre les necessitats de les administracions públiques a més de tallers i conferències a escoles i instituts de Catalunya.

el més llegit

 1. 1

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 2. 2

  Josep Bargalló: "Totes les escoles acolliran els alumnes de famílies que ho necessitin"

 3. 3

  Sánchez espera reprendre al juliol la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya

 4. 4

  L'Ajuntament de Barcelona és la institució "millor valorada" durant la pandèmia

 5. 5

  Catalunya suma 12.269 morts per coronavirus, 28 l'últim dia