Publicado 12/4/2019 9:00:49 +02:00CET

Les captures d'angula al delta de l'Ebre cauen a la meitat aquest 2019

Els pescadors creuen que els efectes del canvi climtic poden influeixen en la pesca després de la bonana d'aquest hivern

ACN

Deltebre.-La campanya de l'angula al delta de l'Ebre s'ha tancat enguany amb una disminució de prcticament la meitat de les captures respecte les efectuades l'any passat. Així ho constaten les dades de la Confraria de Pescadors de Deltebre, que centralitza la comercialització de les captures de tot el Delta: no s'ha arribat als 600 quilos pescats davant dels 1.100 registrats al tancament de 2018. Tot i que, tradicionalment, és una pesca amb alts i baixos en anys alternatius, el secretari de la Confraria, Pascual Chacón, ha apuntat que les condicions climtiques benvoles d'aquest hivern haurien influt decisivament en aquesta caiguda: les temperatures han estat molt suaus, no s'han produt precipitacions ni grans nevades als Pirineus que hagin incrementat els cabals de l'Ebre i les llevantades o episodis de vent han estat comptats. "El canvi climtic ens afecta", assegura Chacón.

"No és que no n'hi hagi d'angules. És la confluncia del temps", ha reiterat Chacón sobre el descens de les captures experimentat durant aquesta campanya, que es va obrir l'1 de novembre de 2018 i s'ha tancat aquest passat 20 de mar. Tot i l'espectacularitat de la caiguda, aclareix que no és el primer cop que detecten campanyes alternances irregulars d'un any per l'altre, segons la creena arrelada popularment al sector.Ara, per, els pescadors d'angula del delta de l'Ebre són conscients que , més enll de les condicions peculiars necessries per a la pesca de l'angula l'aleví de l'anguila que creua l'Atlntic i l'estret de Gibraltar des del mar dels Sargassos per remuntar els rius-, el factor climtic est influint més que mai en la seva sort. Si l'any anterior les llevantades de la tardor van permetre superar la tona, l'hivern "climatolgicament primaveral" ha estat decisiu. "La poca pesca que hem tingut ha estat els tres dies que ha fet mal temps", reconeix Chacón. Els cabals fluvials abundants i els temporals de llevant són els reclams fonamentals per atreure l'angula a remuntar el riu. Així doncs, com qualsevol activitat pesquera, recorda el secretari de la Confraria de Deltebre, el comportament de les espcies piscícoles tant des del punt de vista reproductiu com del desenvolupament- est directament per les condicions del medi, requereix unes condicions climtiques concretes. I, actualment, el sector percep que aquestes condicions estan canviant. "Tothom est notant un canvi climtic important. Ens afecta: estvem acostumats que de novembre a desembre teníem vents de dalt, llevantades, fred i enguany no ha estat així. No hi ha hagut desgel i no ha baixat aigua", subscriu.Tot plegat s'ha tradut en jornades, durant els últims dies hbils de mar, amb captures totals a tot el Delta de només uns quatre quilos d'angula. En general, calcula Chacón, els prop de 300 pescadors autoritzats a tot el delta de l'Ebre han capturat de mitjana uns 2,5 quilos cadascun. En canvi, aquestes baixes quantitats no han suposat un increment de preus. "No puja. La Unió Europea est dins del CITES el conveni que regula el comer internacional d'espcies amenaades- i no es permet l'exportació: només a l'interior d'Europa. Va a l'engreix en bona part i no al consumidor final", certifica.Els preus se situen entre els 200 i els 300 euros el quilo. Únicament durant el període que va entre novembre i finals de desembre, davant l'expectativa de l'increment de consum nadalenc, aquestes xifres repunten cap a la part superior. Amb tot, Chacón precisa que una major disponibilitat d'angules atreu més els compradors, perqu facilita i abarateix el seu transport. A diferncia de dcades passades, la producció menys elevada s'ha vist compensada amb una millor valoració econmica. "Tenim menys pesquera per si hagués anat econmicament millor, compensaria", tanca.

el més llegit

 1. 1

  Catalunya registra tres brots a Tarragona

 2. 2

  L'Audiència Nacional obre el judici als 3 suposats gihadistes de la cèl·lula que va atemptar a Catalunya

 3. 3

  Excavacions a Banyoles (Girona) descobreixen un pou amb restes visigòtiques "excepcionals"

 4. 4

  Sant Cugat (Barcelona) comença una prova pilot de transport públic a demanda

 5. 5

  Investiguen com diagnosticar la covid-19 a través de la tos i la veu del pacient