Publicado 04/07/2019 13:46

LEbre aboca anualment 2.200 milions de microplstics al Mediterrani, segons un estudi de la UAB

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

El 70% dels elements trobats són fibres sinttiques que ocuparien 600 km si es posessin en línia recta

ACN

Cerdanyola del Valls.-El riu Ebre aboca cada any 2.200 milions de microplstics al mar Mediterrani. És la conclusió duna investigació de l'Institut de Cincia i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autnoma de Barcelona (ICTA-UAB), que per primer cop sha centrat en analitzar la concentració daquests elements al delta de lEbre, tant a les platges, com a les aigües més superficials i als sediments. Els investigadors adverteixen que la concentració de contaminants a lEbre és mitjana-baixa perqu el cabal est regulat per les preses de Riba-roja i Mequinensa. Per aix adverteixen que el volum real de contaminants del riu és major. El 70% dels microplstics trobats a lEbre i abocats al mar són fibres sinttiques que ocuparien 600 km si es posessin en línia recta.

La recerca, publicada a la revista Science of the Total Environment, se centra en totes aquelles partícules o filaments de plstic de mida inferior a 5 millímetres. Nhi ha de carcter primari, com els que s'utilitzen per crear productes, petites partícules de cosmtica i neteja abrasiva o fibres per a usos txtils. Altres, es consideren dús secundari i són els generats de la degradació de plstics majors. Patrizia Ziveri, coordinadora del grup de recerca, recorda que, fins al moment, els estudis sobre microplstics han abordat la seva presncia en els oceans i mars, i lamenta que s'ha prestat molt poca atenció als rius com a font d'aquest contaminant. La recerca publicada ara, demostra, per, que els rius són una de les majors entrades de plstics als oceans. En l'estudi a lEbre, on shan constatat 2.200 milions els microplstics abocats al mar, els valors obtinguts en els sediments de la llera són entre 3 i 6 vegades més grans que els trobats a les platges, que haurien estat distributs pels corrents. "Aquesta concentració s'explica per la influncia de la falca salina -espai de separació entre l'aigua dola i salada- on la velocitat és més baixa i hi ha un major temps de retenció", apunta l'investigador Michal Grelaud. En conjunt, el 70% dels microplstics trobats al delta de l'Ebre es corresponen amb fibres sinttiques, seguit de fragments de plstics i films. "La majoria arriben a la llera del riu a través de les canalitzacions municipals i les plantes de tractament procedents del rentat domstic i industrial de peces de roba, cadascuna de les quals perd unes 2.000 fibres en cada rentat. Les plantes de tractament no són capaces d'eliminar íntegrament aquestes fibres txtils", assenyala la investigadora Laura Simón.El grup de recerca destaca la gran potencialitat dels deltes i estuaris per acumular microplstics, que són alhora grans acumuladors de txics. La transició entre aigua dola i marina fa que aquests ecosistemes oberts es considerin de gran importncia per calcular els fluxos de microplstics que arriben al mar. Per aix, els autors destaquen la necessitat de seguir investigant els temps de residncia dels microplstics en les diferents zones i avaluar el risc que suposa la seva existncia per als organismes aqutics i, per extensió, per a la salut humana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés