Publicado 11/6/2019 18:03:49CET

L'Associació Catalana contra l'Anorèxia premia el Parlament, Consum, la Xarxa de Salut Mental de Girona i La Vanguàrdia

Els Premis Mirall volen visibilitzar els trastorns de la conducta alimentària, que afecten un 5% de la població adolescent femenina

ACN

Barcelona.-L'Associació Catalana contra l'Anorèxia i la Bulímia (ACAB) distingeix els diputats del Parlament, l'Agència Catalana del Consum, la Xarxa de Salut Mental de Girona i la secció 'Tendencias' de 'La Vanguàrdia' per un reportatge de la periodista Ana Macpherson amb els Premis Mirall, que reconeixen iniciatives de sensibilització social dels trastorns de la conducta alimentària (TCA). L'ACAB va crear aquests guardons fa dos anys, coincidint amb el 25è aniversari de l'associació, amb l'objectiu de donar visibilitat a trastorns com l'anorèxia, la bulímia i el trastorn per afartament i poder ajudar les persones que els pateixen i les seves famílies. El lliurament de la segona edició dels premis té lloc aquest dimarts al vespre a Barcelona. Es calcula que un 5% de les nenes i adolescents pateix un trastorn d'aquest tipus i un 11% més està en risc.

El Premi Mirall per a la millor acció en la prevenció dels trastorns de la conducta alimentària és doble aquest any. L'associació ha volgut distingir els diputats del Parlament per l'aprovació unànime del Decret llei sobre la modificació del Codi de Consum i, també, l'Agència Catalana del Consum, adscrita al Departament d'Empresa i Coneixement, com a promotora d'aquesta iniciativa. L'associació recorda que l'aprovació va ser una "una molt bona notícia" ja que amb aquesta norma la Generalitat es dota d'un marc legal per perseguir i sancionar els continguts que fan apologia dels trastorns alimentaris a Internet.El Premi Mirall a l'excel·lència a les persones s'atorga a la Xarxa de Salut Mental i Addicions de Girona. L'ACAB ha volgut reconèixer la qualitat de l'equip i el paper pioner a Catalunya d'aquesta xarxa en el tractament dels trastorns de la conducta alimentària en persones que els pateixen i que estan en una fase lleu o moderada. Des de l'associació, veuen "molt necessari l'extensió d'aquest model a la resta de Catalunya, on el sistema sanitari és molt bo quan la malaltia és greu, però no ho és quan està en una fase moderada".L'ACAB premia, com a millor iniciativa en sensibilització social dels trastorns de la conducta alimentària, la secció 'Tendencias' de 'La Vanguàrdia' per l'article 'Anorèxia lleu, qui la cura?', d'Ana Macpherson. Segons el jurat, aquest article va saber recollir molt bé el problema greu que hi ha a Catalunya del tractament a les persones afectades quan el trastorn és lleu o moderat.Els principals TCA són l'anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa, el trastorn per afartament i el trastorn de la conducta alimentària no especificat. Són trastorns greus i complexes, que necessiten un tractament especialitzat. El 70% de les persones que pateixen un trastorn d'aquest tipus es recupera si rep un tractament adequat, mentre que entre el 20 i el 25% els cronifica.