Publicado 23/05/2019 16:13CET

LArts Santa Mnica mostra la dimensió dartista visual dIsaki Lacuesta amb quatre videoinstallacions del cineasta

El departament de Cultura i el centre dart gironí Blit collaboren en aquesta exposició

ACN

Barcelona.-LArts Santa Mnica i el Centre dArt Contemporani Blit de Girona han presentat aquest dijous a Barcelona lexposició Les imatges eco. Isaki Lacuesta, dedicada al vessant dartista visual del cineasta catal. La mostra consta de quatre videoinstallacions: Les imatges eco i Els films dobles, totes dues estrenades en la retrospectiva que el Centre Pompidou va dedicar a Lacuesta; La tercera cara de la lluna estrenada al Blit-; i la indita Lacusat (un cas del sud). Aquesta última és una obra derivada de la filmació que Lakuesta va fer a El Rocio (Huelva) per la mini-srie documental Bajo escucha. El acusado.

El Centre Pompidou de París va acollir el 2018 una retrospectiva d'Isaki Lacuesta, comissariada per Sylvie Pras i coordinada per Judith Revault. En aquesta exposició es van presentar dues noves installacions Les imatges eco i Els films dobles, que recreaven imatges sorgides tant de creacions anteriors com de noves filmacions en diversos indrets del món. Les dues videoinstallacions estrenades a París es presenten ara a Catalunya amb la incorporació de La tercera cara de la lluna, que es va inaugurar el passat mes de gener al Blit, Centre dArt Contemporani. Girona. Lobra és un dileg entre disciplines, entre el cinema i larquitectura, entre lart visual i lescultura. Es va crear en collaboració amb l'escultor gironí Pep Admetlla per a la capella Sant Nicolau de Girona i ara sha adaptat a lespai de lArts Santa Mnica. Per últim, Lacusat (un cas del sud) és una obra indita que sestrena a lArts Santa Mnica.La comissria de lexposició i directora del Blit, Carme Sais, ha afirmat aquest dijous que volien remarcar la visió que lartista té com a creador visual i no tant com a cineasta, motiu pel qual shan escollit quatre videoinstallacions seves, i no pas els seus films. Aquest conjunt de videoinstallacions de gran format posen en relleu la capacitat creativa i pluridisciplinria d'Isaki Lacuesta com a artista visual, una faceta que ha desenvolupat des dels inicis de la seva carrera artística. Lacuesta parteix del cinema i les arts visuals per investigar nous formats de presentació de les obres. Per fer-ho, busca també la collaboració de creadors d'altres disciplines per generar obres sorprenents per la riquesa de mirades, veus i combinacions.Lexposició es completa amb fotografíes de la collecció dIsaki Lacuesta i dautors relacionats amb el seu treball com a director de cinema, com són Jorge Fuembuena i Oscar Fernánez Orengo. També es presenten diversos estudis de La tercera cara de la lluna, de Pep Admetlla, intervinguts amb grafismes per Isaki Lacuesta.Lacusat (un cas del sud), obra indita a lArts Santa Mnica Isaki Lacuesta va filmar a El Rocío (Huelva) per fer el seguiment dun cas real de doble assassinat. El resultat fou la mini-srie documental Bajo escucha. El acusado, una producció de Bambú per a Movistar. Durant el procés d'investigació, es va poder detectar que la vida de l'únic acusat del cas i El Rocío compartien quatre punts cardinals: l'església, la cacera, el bar i la Gurdia Civil, que estan representades per les quatre pantalles de la videoinstallació. Després de passar més de tres anys empresonat a l'espera de judici, l'acusat del cas va ser declarat innocent. Per aix, una vegada alliberat, l'acusat queda fora de quadre en aquesta installació, rodejat (com el mateix espectador) per les quatre pantalles que retraten les quatre institucions d'un sud que no és extemporani, sinó la imatge més imprevisible i realista del nostre segle XXI.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés