Publicado 06/10/2019 16:31

L'art dinamitza i omple de color el paisatge de Maials afectat per l'incendi del juny

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Trenta artistes participen durant tot el cap de setmana a la iniciativa Cendrart

ACN

Maials.-El paisatge de Maials afectat pels focs del passat estiu ha acollit durant tot el cap de setmana la iniciativa 'Cendrart. Trobada d'art per la terra'. L'objectiu d'aquest projecte és dinamitzar les zones afectades per l'incendi a través de l'art i fer que els ciutadans s'apropin al territori i el conegui. En total, hi han participat trenta artistes de diferents disciplines procedents d'arreu de Catalunya. La iniciativa est organitzada per l'Associació Capitonya-Ateneu Maialenc, que s'ha mostrat "sorpresa" amb la resposta dels visitants. Fins aquest diumenge al migdia, més de mig miler de persones ja havien visitat el projecte Cendrart i els organitzadors no descarten una nova edició.

La membre de l'Associació Capitonya-Ateneu Maialenc Lídia Sabaté ha explicat que la iniciativa va sorgir després de l'incendi de l'estiu, ja que consideraven que era important que la gent que no havia viscut l'incendi "en primera persona" visités el territori per conixer "aquest paisatge desolador". Des de l'associació van considerar que l'art era una manera "de combatre amb creativitat" la "destrucció" de l'incendi i de "donar color al gris de les cendres", ha dit Sabaté. Un total de trenta artistes han participat, de manera altruista, en aquesta iniciativa. Ha estat exposant les seves intervencions artístiques al llarg d'un recorregut d'uns dos quilmetres que transcorren per entorns cremats de Maials. Concretament s'ha celebrat a uns set quilmetres del nucli urb, al límit del terme, tocant amb el de Flix. La Matia Luke, de Maials, és una de les artistes que va voler participar a la iniciativa perqu, segons explica, l'incendi la va "colpir molt". Les tonalitats negres, grises i marrons, i els maniquins són els protagonistes d'aquest muntatge que vol simbolitzar que totes les persones venen "de la terra" i que tothom forma "part de la natura". L'artista ha explicat que es va inspirar en el moment de l'incendi "quan el foc ho crema tot i crea aquest descontrol". Als maniquins hi ha escrites paraules "optimistes" que, segons Luke, són els desitjos de les persones afectades i de les que volen "cooperar" i ajudar amb "la regeneració de la terra".Una altra de les participants és l'artista de Sabadell Emília Fíguls. Mitjanant la pintura i l'abstracció, ha volgut demostrar que les zones cremades poden evolucionar canviant de color i, sobretot, rebrotant. Fíguls considera que Cendrart és una bona iniciativa ja que, a banda de donar a conixer una altra vegada la zona afectada, fa "pensar" a la gent que cal replantar aquests indrets. "A vegades les zones es cremen, en parlem molt i després se'ns oblida", ha dit Fíguls, que creu que aquesta iniciativa "hi torna a fer pensar".Des de l'Associació Capitonya-Ateneu Maialenc s'han mostrat "molt contents" amb l'acollida que ha tingut la el projecte Cendrart. En total, els organitzadors van rebre seixanta propostes de diferents artistes, de les quals en van escollir trenta. Pel que fa l'afluncia de visitants, fins aquest diumenge al migdia, hi han passat més de 500 persones. "No ens ho espervem", ha dit Sabaté, que ha afegit que no descarten fer més edicions. Pel que fa les obres exposades, algunes es quedaran a la zona mentre que les de format més petit es retiraran. "Mirarem de fer una exposició i seguir donant-li visibilitat d'una manera o altra", ha dit Sabaté.Cendrart també ha collaborat amb la iniciativa Rebrotem, que té com a finalitat crear un fons comú per ajudar als agricultors i ramaders afectats per l'incendi a recuperar els terrenys i reforestar les zones afectades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés