Publicado 17/4/2019 16:07:01 +02:00CET

LAjuntament de Valls recuperar part de la muralla de Sant Antoni

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El projecte preveu una inversió de 482.000 euros i que inclou lenjardinament dun solar annex

ACN

Valls.-LAjuntament de Valls ha aprovat la recuperació del tram inicial de la muralla de Sant Antoni. El projecte contempla una inversió de 482.000 euros i consta dunes obres de consolidació del mur, la seva reinterpretació histrica i la urbanització del solar annex, que es convertir en una zona enjardinada amb bancs. El mur, del segle XIV, est declarat com a Bé Cultural dInters Nacional (BCIN). Segons el consistori, que no fixa terminis per la seva execució, ser la primera de les grans actuacions de recuperació de la muralla de la ciutat. En els últims anys shan fet estudis arqueolgics a la zona que han perms trobar restes de la muralla anteriors i que daten del segle XIII.

La zona que es rehabilitar és la del tram inicial, entre els carrers Mur i Toms Cayl, a tocar del Portal Nou. La primera actuació ser la consolidació del tram de 615 metres quadrats de lantiga muralla medieval del segle XIV, declarada com a BCIN, que destaca per la seva singularitat i per ser una de les principals entrades del Barri Antic. Les obres inclouen la consolidació de les parts més degradades de la muralla i la seva restauració. A la resta de parets i paraments contemporanis que es conservaran, sels hi aplicar una ptina cromtica de color neutre per tal que el visitant pugui identificar amb facilitat quines parts es corresponen a restes de la muralla i quines a construccions posteriors. També es sanejar el mur de contenció de lantic cementiri de Valls del segle XVI.Per a la interpretació de lespai sha previst la installació de plafons informatius, per permetre al visitant identificar les restes i conixer la histria daquest tram de la muralla medieval. A més, el solar adjacent duns 700 metres quadrats surbanitzar amb plataformes, que salvant el desnivell, formaran bancs i esglaons per passar a ser un espai obert, enjardinat i amb arbres, ha informat el consistori.EstudisEn els últims anys shan realitzat cinc intervencions arqueolgiques que han aportat nova informació i que han ajudat a completar la proposta dactuació que sha previst en aquesta zona. Aquests treballs arqueolgics han perms localitzar noves restes de la muralla, entre elles el descobriment de restes del Mur Vell del segle XIII del que, tot i que els historiadors intuen el seu recorregut, fins ara no se nhavia trobat cap vestigi, expliquen des de lAjuntament. En concret, segons informa el consistori, els treballs de prospecció arqueolgica han posat al descobert lestructura dun arc i altres materials de paret de muralla del XIII que es correspondrien a lanomenat portal de la Font dels Clergues, del qual sen tenen molt poques referncies histriques documentades. En el mateix parament shi troben les restes de la torre sobirana de Valls del segle XIV, la torre més alta de les 32 que formaven part de la muralla de Valls, que va aprofitar lestructura del segle XIII. A més, shan localitzat també altres restes de lestructura defensiva, entre els que destaca el fossat. També hi sobresurt un empedrat que segurament es correspondria a un dels corrals municipals de la vila al segle XVIII i sha ampliat la informació sobre dos refugis antiaeris que van construir durant la Guerra Civil, els treballadors de la fbrica que ocupava aquest lloc. El projecte enceta el període dexposició pública, després de laprovació per part de la Junta de Govern. LAjuntament, a més dinformar de la proposta a la Comissió Municipal de Patrimoni de Valls, ha anunciat que sollicitar el corresponent informe de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura.Millores al polígon industrialLa Junta de Govern també ha aprovat inicialment el projecte de millora integral de lenllumenat del polígon industrial. El projecte contempla la renovació amb tecnologia Led dels 850 fanals de la zona industrial de Valls. LAjuntament calcula que amb les noves lluminries saugmentar la sensació dilluminació a tots els carrers del polígon, augmentar la vida útil dels punts de llum, es reduiran les avaries i, a la vegada, es disminuir en un 80% el consum i els costos energtics. A més es reposaran uns 170 fanals i sha programat la renovació del cablejat elctric de la installació de lenllumenat. El projecte té un pressupost d1,4 milions deuros i es preveu que les obres, que sexecutaran per fases, comencin a principis del 2020.