Publicado 18/03/2019 15:39CET

L'Ajuntament de Barcelona portar al Suprem la instrucció de la JEC sobre discapacitats si no hi ha una rectificació

El consistori també enviar un escrit de denúncia al comit de Nacions Unides corresponent

ACN

Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona i diversos collectius de persones amb discapacitat han decidit impugnar la instrucció de la Junta Electoral Central al Tribunal Suprem si no hi ha una rectificació immediata. La JEC ha autoritzat els membres de la mesa electoral i els apoderats i interventors del 28-A a fer llistats de persones amb discapacitat que creguin que podrien no estar exercint el seu dret a vot de forma conscient, lliure i voluntria. El consistori també enviar un escrit de denúncia al comit de Nacions Unides corresponent. Entre les entitats que s'han sumat a l'Ajuntament hi ha CERMI. Plena Inclusión, DINCAT i Down España.

La papereta no ser invalidada, per tant l'Ajuntament com les entitats consideren que aquesta instrucció atribueix una "arbitrarietat inacceptable" a l'hora de jutjar el dret a vot de les persones amb discapacitat. Segons el consistori, "és un despropsit i una discriminació flagrant" quan en realitat la nova regulació a través de la modificació de la LOREG havia de ser positiva i suposar un aven histric en els seus drets. Amb aquest canvi legal, al municipi de Barcelona han recuperat el seu dret a vot unes 900 persones. El ple de Barcelona del passat novembre va aprovar una declaració institucional avalada per tots els grups que mostra el compromís de l'Ajuntament en aquesta línia. El 3 de desembre es va crear un grup de treball impulsat per l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat per instaurar els mecanismes i mitjans de suport necessaris per garantir el dret a vot.El treballs realitzats fins ara amb la Secretaria General de lAjuntament inclouen la garantia daccés a totes els collegis electorals de la ciutat, amb la installació de rampes accessibles a dos dels 989 centres. També sest treballant en la possibilitat de disposar dun kit en Braille de totes les candidatures perqu les persones amb discapacitat visual també puguin triar lliurement, com ja sha fet en passades eleccions autonmiques i estatals. Igualment lalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat una carta a la Junta Electoral Central demanant poder realitzar una prova pilot a la ciutat per poder implantar el vot en Braille a les eleccions municipals.En parallel, i per tal de garantir el vot de les persones amb discapacitat intellectual i de les persones amb problemes de salut mental, shan incorporat dofici al cens electoral totes les persones que tenien restringit el dret de vot per sentncia judicial. La Junta Electoral Central havia dacabar de determinar com shavia de fer la formació dels representants de les meses electorals, lelaboració de documents en lectura fcil i la reflexió sobre la figura de lassistent i acompanyant per tal de garantir el vot lliure, conscient i voluntari.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés