Publicado 29/3/2019 14:49:44CET

L'Ajuntament de Barcelona cataloga l'alzina bicentenària del carrer Encarnació com a arbre d'interès local

El consistori podrà dictaminar la retirada de la llicència d'obres que afectava a les casetes

ACN

Barcelona.-L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres la catalogació com a arbre d'interès local l'alzina bicentenària de l'interior del jardí de les casetes del carrer Encarnació, al barri de Gràcia, després que un informe de la direcció de Conservació d'Espais Verds hagi dictaminat que és l'alzina amb un diàmetre més gran de les registrades en trama urbana de la ciutat. Amb aquesta catalogació, l'Ajuntament podrà dictaminar definitivament la retirada de la llicència d'obres que afectava a les casetes, que fins ara estava retirada de forma cautelar. Segons l'informe, l'alzina fa 22 metres d'alçada, la capçada té 22 metres de diàmetre i té un perímetre de tronc de 3,5 metres.

Així, l'informe restableix que l'alzina és l'arbre representant de la vegetació clímax de la zona urbana de Barcelona i que l'alzinar és un tipus de vegetació en regressió en tot l'àmbit mediterrani, actualment amenaçat per la creixent urbanització turística. Segons la darrera actualització de l'inventari d'arbrat de la ciutat de Barcelona, hi ha 4.053 alzines, 255 de les quals tenen més d'1,1 metres de volta de caní. D'aquestes, pocs exemplars superen els tres mestres de diàmetre.La singularitat de l'alzina del carrer Encarnació augmenta ja que es troba en un barri que destaca per la poca superfície d'espais verds i l'absència d'arbres singulars. Està documentada des de fa com a mínim 200 anys, abans de l'existència de la urbanització de les casetes que l'envolten. L'alzina es troba dins d'una finca on la propietat havia iniciat els tràmits per a l'enderroc de les cases i posterior construcció d'una promoció d'habitatges. L'inici de l'expedient de catalogació va permetre dictar mesures cautelars per aturar les obres d'enderrocament de les dues edificacions de la finca i posteriorment retirar la llicència d'obres. Aprovada aquesta catalogació, l'Ajuntament podrà dictaminar definitivament la retirada de la llicència d'obres. Paral·lelament a tot aquest procés, el districte de Gràcia ha engegat els treballs per revisar el catàleg de patrimoni de Gràcia i protegir els que fins ara no tenen cap protecció, com per exemple les finques d'Encarnació.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.