Publicado 12/03/2019 11:19

L'activitat del servei d'Anatomia Patolgica dels hospitals Trueta i Santa Caterina creix un 45% en tres anys

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La posada en marxa de l'rea de Biologia Molecular permet fer 729 estudis patolgics mentre que el 2017 se'n van fer 128

ACN

Girona.-L'activitat del servei d'Anatomia Patolgica dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt ha crescut un 45% en tres anys. A principis del 2016, el Trueta va integrar els professionals i l'activitat d'aquest servei que es feia a l'hospital saltenc en el marc de l'aliana estratgica entre els dos centres. Aix va ser possible amb l'ampliació del servei al Trueta grcies a unes obres de millora que han perms doblar la superfície i renovar completament la sala d'autpsies. Amb aquestes millores, s'han pogut assumir les autpsies clíniques de l'hospital Santa Caterina, que fins aleshores no disposaven d'aquest recurs. Destaca també la posada en marxa de l'rea de Biologia Molecular on durant el 2018 es van fer 729 estudis de patologia enfront dels 128 fets l'any anterior.

L'augment de l'activitat del servei d'Anatomia Patolgica també es deu al creixement de l'activitat quirúrgica dels tres hospitals als quals dona servei, com són el Trueta de Girona, el Santa Caterina de Salt (Girons) i Campdevnol (Ripolls).Grcies a aquest increment i a la conseqüent millora dels indicadors del servei d'Anatomia Patolgica s'ha pogut recuperar la plaa de metge resident daquesta especialitat.Pel que fa a l'activitat del servei durant el 2018, ha crescut un 11% respecte l'any anterior. Han augmentat prcticament tots els registres, essent especialment significatiu el de les autpsies clíniques a adults, que han crescut un 31%, i les bipsies, amb un 10% més respecte el 2017. Pel que fa a aquestes últimes, se n'han fet 19.241 de senzilles i 8.167 de complexes, una categoria determinada per guies clíniques internacionals que avaluen la complexitat de les mostres analitzades. D'altra banda, també han augmentat les citologies (un 10%), les proves del virus del papilloma hum (un 22 %) i les tcniques dimmunohistoquímica (un 12 %).La nova rea de Biologia Molecular dispara els estudis de patologiaEl creixement més important que s'ha registrat el 2018 ha estat el dels estudis de patologia molecular. S'ha passat de les 128 proves fetes l'any anterior a un total de 729 durant el 2018, cosa que representa un creixement de prop del 470%. Aix es deu a la posada en marxa de l'rea de Biologia Molecular, estrenada a finals del 2017, grcies a una donació de la Fundació Oncolliga Girona. Laportació de lentitat va servir per adquirir nous aparells que permeten una major precisió en la indicació teraputica dels pacients oncolgics. Entre daltres tcniques, lequipament ha perms fer les bipsies líquides unes proves que shan comenat a practicar en pacients amb cncer de pulmó i clon i que, amb una simple extracció de sang, permeten obtenir uns biomarcadors "molt valuosos" per fer el seguiment de les malalties oncolgiques.Els estudis de cncer de mama de la regió sanitriaActualment, el servei dAnatomia Patolgica assumeix la major part dels estudis de cncer de mama que es fan a la Regió Sanitria de Girona. El fet de concentrar tota lactivitat sota el mateix servei ha facilitat la unificació de criteris diagnstics, on sinclou lestudi molecular amb la tcnica OSNA dels ganglis sentinella i loptimització de larxiu de tumors, destinat a recerca i a assaigs clínics sobre la malaltia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés