Actualizado 06/03/2015 09:35

L'acadèmia Tastavins Penedès celebra el 50è aniversari amb l'objectiu de fer revalorar la cultura del vi

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'entitat prepara la 9a edició del festival Vijazz negociant amb la DO Penedès perquè finalment els estands participants puguin servir cava

Vilafranca del Penedès (ACN).-

L'acadèmia Tastavins Penedès arriba al 50è aniversari amb el propòsit de fer créixer el consum de vi en temps d'oci i esbarjo, sobretot entre el públic més jove. És en aquesta línia que inverteix gran part dels esforços en organitzar el festival Vijazz i en potenciar la presència a Barcelona. El president de l'entitat, Joan Tarrada, creu fermament que l'impuls del vi va estretament lligat al del cava, i per això negocia amb la Denominació d'Origen Penedès la possibilitat que els dos productes siguin presents a la fira del Vijazz. Mentrestant, aquest divendres a la nit l'acadèmia celebrarà el sopar de gala del 50è aniversari, on homenatjarà els fundadors de l'entitat i entregarà els V premis Tastavins.Tastavins Penedès és l'acadèmia de la cultura del vi més antiga de l'estat espanyol, i arriba al 50è aniversari en plena forma. El seu president, Joan Tarrada, considera un "gran honor" que l'entitat celebri les cinc dècades d'activitat en un dels moments més àlgids, en què els vins penedesencs són els més consumits a Catalunya i en què les activitats de l'acadèmia cada cop agafen més força. Una d'elles, segurament ara la més important, és el festival Vijazz, que es celebra a Vilafranca del Penedès el primer cap de setmana del mes de juliol combinant concerts i una mostra de vins. L'última edició va reunir més de 40.000 visitants i va deixar un impacte econòmic a la ciutat de més d'un milió d'euros, segons Tarrrada.

Amb aquestes xifres a l'alça, i amb la novena edició a la cantonada, el president de Tastavins s'ha trobat una situació insòlita: ha hagut de claudicar davant la demanda de la DO Penedès (un dels principals patrocinadors del festival i que aglutina la majoria de productors de vi), que vol que els estands només serveixin vins de la seva DO. La situació va obligar Joan Tarrada a anunciar que els elaboradors no podrien vendre productes de la DO cava (que abraça exclusivament productors de cava), i això va fer que molts dels participants dubtessin sobre la seva continuïtat. Amb tot, el president de Tastavins segueix negociant amb la DO Penedès, a qui ara ha proposat que es permeti la venda de productes de la DO Cava si els mateixos elaboradors són socis de la DO Penedès.

Tarrada demana "vigilar que entre tots no matem la gallina, que no és el Vijazz, sinó el sector vínic, que gestiona 350 milions de quilos de raïm i això afecta a milers de persones". Afegeix que el festival Vijazz s'ha convertit en una eina d'èxit que repercuteix molts àmbits. Aquest any, el cartell tornarà a estar encapçalat per artistes internacionals, els quals Tarrada encara no vol revelar, però que assegura que situen la cita com "una de les mostres de més qualitat del sud d'Europa". Per millorar la comoditat dels visitants que consumeixen les degustacions a la fira, aquest 2015 els organitzadors proposen instal·lar-la enmig de la carretera de la Rambla de Nostra Senyora de Vilafranca, enlloc de les voreres on era els últims anys.

Barcelona, aparador per potenciar

Pel president de Tastavins Penedès, Barcelona és "una finestra oberta al cor de 3 milions de consumidors". I no vol deixar escapar-ne ni un. Aquest any organitzaran la tercera edició de la fira 'El Penedès a Barcelona', que preveuen traslladar a la Ronda de Sant Antoni, enlloc del Passeig Joan de Borbó on s'havia organitzat els últims anys. Amb els assistents a la mostra i els visitants del recent inaugurat 'Espai Penedès' a l'eixample de Barcelona, Joan Tarrada constata que han aconseguit apropar-se al públic d'entre 30 i 40 anys, que ara volen consolidar. Segons Tarrada, aquesta promoció ha d'acabar provocant que "en 2 o 3 anys es venguin 15 milions d'ampolles més".

Paral·lel a l'expansió cap a la capital catalana, però, Tastavins Penedès també arriba al 50è aniversari rememorant la història de l'entitat. Aquest divendres al vespre celebra un sopar de gala a Vilanova i la Geltrú en què farà un reconeixement a sis dels fundadors de l'acadèmia, als socis que fa més de 25 anys que són a l'entitat i també retrà homenatge pòstum a Josep Massachs, com a impulsor dels establiments de tast de cava al territori durant els anys 70. Al mateix temps, l'acadèmia entregarà els V Premis Tastavins a la Millor iniciativa vitivinícola (l'Escola d'Enoturisme), al Millor celler (Oriol Rossell Vins i Caves de Finca), al Viticultor de l'any (Joan Montaner) i al Mèrit periodístic (Empar Moliner).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés