Publicat 21/09/2020 14:30

L'ACA i l'ICFO desenvolupen un sistema de mesura rpida de la qualitat de les aigües de bany

Imatge del conseller Calvet escoltant les explicacions dels responsables del projecte a la seu de l'ICFO el 21 de setembre de 2020. (Horitzontal)
Imatge del conseller Calvet escoltant les explicacions dels responsables del projecte a la seu de l'ICFO el 21 de setembre de 2020. (Horitzontal) - lex Recolons (ACN)

Estar operatiu en uns tres anys i permetr tenir els resultats en menys de tres hores, en comptes de les 48 actuals

ACN

Castelldefels.-L'Agncia Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Institut de Cincies Fotniques (ICFO) desenvoluparan un sistema de mesura rpida de les aigües de bany de les platges aprofitant la "precisió i sensibilitat" dels protons. Segons ha destacat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Dami Calvet, els nou sistema permetr fer les anlisis amb "el rigor actual", per obtenir els resultats en menys de tres hores, quan els procediments actuals requereixen d'entre 24 i 48 hores. Aquesta detecció rpida de possibles alteracions de l'aigua a la platja mateix permetr agilitzar la presa de decisions en episodis de contaminació arran d'episodis de pluges i abocaments o per la recerca de fonts puntuals de contaminació.

La signatura del contracte d'investigació entre l'ACA i l'ICFO l'han subscrit aquest dilluns els presidents d'ambdós entitats, Lluís Ridao i Lluís Torné. LACA destinar 578.000 euros al projecte fins el 2022.Més enll de la rapidesa, el nou sistema també far possible que els punts de control de l'aigua a les platges siguin llocs variables, no com ara que sagafen mostres des duna estació fixa. A més, el control analític es podr fer en el mateix lloc de la presa de mostres (des de la platja, des del cotxe o des dun laboratori mbil), facilitant així lobtenció rpida de resultats i facilitant la presa de decisions. El director de l'ICFO, Lluís Torner, ha explicat que el prototip en el qu s'est treballant "funciona prou bé" i que ara caldr treballar per fer-lo precís treballant sobre el terreny.Dami Calvet ha recordat que en poc més de 20 anys Catalunya ha passat de tenir un 24% de les platges amb una qualitat de l'aigua excellent a un 94%. Una millora, ha afegit, que es frut de la "feina ben feta" com ara fer de l'ACA el "gestor de tot el cicle de l'aigua". Amb tot, ha reconegut que tot i que es compleixen "amb escreix" els estndards de qualitat europeus "encara hi ha mancances" que es poden resoldre amb innovació i amb "ganes de seguir avanant". Calvet ha destacat que aquest sistema rpid per mesurar la qualitat de l'aigua permetr agilitzar la presa de decisions en casos de contaminació per abocament d'aigües residuals com el qu es va produir la setmana passada a Castelldefels i Gav pel trencament d'un collector. Monitorització del fitoplncton.La collaboració entre lACA i lICFO també preveu integrar un sistema de monitorització de la presncia de fitoplncton. És habitual durant lestiu que hi hagi platges que en funció de les seves característiques (platges tancades, amb poc onatge i amb temperatures elevades) puguin tenir proliferacions de fitoplncton. En la majoria dels casos, aquests episodis no són nocius per als banyistes i únicament destaquen per donar una diferent coloració de laigua. Amb aquest projecte es pretén, per tant, poder analitzar també in situ i de forma rpida les concentracions de fitoplncton responsables de les proliferacions.