Publicado 25/7/2019 16:19:07 +02:00CET

El jutjat d'instrucció de Gandesa dicta l'obertura al judici oral contra els dos acusats per l'incendi d'Horta

L'Audiència de Tarragona ha d'assenyalar ara data del judici sense que s'hagi fet la transcripció de les declaracions gravades

ACN

Gandesa.-El jutjat d'instrucció de Gandesa ha dictat aquest dijous l'obertura del judici oral de l'incendi d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), del qual s'acaben de complir deu anys. Els dos únics acusats, els presumptes responsables d'iniciar el foc als Ports el 20 de juliol de 2009, seran jutjats per un delicte d'incendi forestal, cinc delictes d'homicidi imprudent i un delicte de lesions imprudent. En l'auto del jutge de Gandesa es reclama una fiança als acusats de més de 8 MEUR per responsabilitat pecuniària. El magistrat rebutja esperar a la transcripció de les proves que faltaven, com havien reclamat les defenses i les acusacions, i que era l'última diligència pendent abans de donar obertura al judici oral.

Després d'una instrucció inicial que es va allargar dos anys i que es tancava el novembre del 2011, el cas del foc d'Horta va arribar a l'Audiència de Tarragona on es va decidir arxivar la causa contra Carles Font, el comandament Delta 0 durant l'extinció de l'incendi, i deixar Lorenzo Forner i Juan Antonio Paz com els dos únics imputats. El jutge de la instància provincial va acceptar la petició de Fiscalia i va acordar que la vista oral se celebraria pel procediment sumari ordinari per considerar-lo el més adequat per aquest tipus de casos donada la complexitat del cas. Les defenses dels dos presumptes piròmans s'hi van oposar perquè que suposava la celebració del judici amb un tribunal professional a l'Audiència de Tarragona, en aplicació de l'actual Codi Penal. Després de refusats dos recursos en aquest sentit al Tribunal provincial, fa dos anys, els advocats dels acusats van presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem (TS). Argumentaven que, tot i la reforma del Codi Penal el 2015, havia de prevaldre la llei vigent en el moment en què es van cometre els fets (juliol de 2009) i que prepondera en aquest cas el "delicte fi", és a dir, el d'incendi forestal als de cinc per homicidis per imprudència i al de lesions per imprudència, pels bombers GRAF morts i ferits en el foc. El TS els va donar la raó a finals de 2017 i obligava l'Audiència de Tarragona a refer el procés des de la instrucció. El jutjat de Gandesa va rebre de nou la causa original el mes de maig de l'any passat, i resol aquest dijous per obertura al judici oral per un delicte d'incendi forestal, en "concurs ideal" amb cinc homicidi imprudents i un delicte de lesions imprudent. També demana que es formi una peça separada sobre la responsabilitat econòmica dels acusats, i els requereix una fiança de 8.233.168,25 euros. Adverteix que en cas de no complir-se el requeriment, se'ls embargarà béns de la seva propietat si no acrediten insolvència. Un fet rellevant, per donar celeritat al procediment després de deu anys d'espera, és que el jutge instructor de Gandesa descarta esperar a la transcripció literal de totes les declaracions que es van prestar durant la instrucció i que es van gravar. Ho havien requerit, en aquest darrer tram de la diligència, tant les defenses com les acusacions. Ara queda en mans l'Audiència fixar la data del judici. La previsió inicial era celebrar-lo l'any que ve tot i que durant l'incendi de la Torre de l'Espanyol, el president del Tribunal provincial va apuntar que podria fer-se a final d'enguany.

el més llegit

 1. 1

  Demòcrates demana un "govern d'emergència nacional" per superar la crisi del coronavirus

 2. 2

  Vergés veu possible unir les regions sanitàries de Barcelona i la seva àrea metropolitana

 3. 3

  El Govern espanyol i la UE organitzen dimarts una conferència de donants per a la migració veneçolana

 4. 4

  Els comitès d'empresa de Nissan exigeixen al Govern intensificar el treball institucional

 5. 5

  Coronavirus.- El Metro de Barcelona registra un 13% més de viatgers aquest dilluns que el passat