Publicado 31/07/2019 18:54CET

Un jutjat de Barcelona sentencia que un extreballador de Nissan va morir per exposició a l'amiant que s'hi utilitzava

La Seguretat Social considerava que la mort, produda 15 anys després de la jubilació, va tenir lloc per causa comuna

ACN

Barcelona.-El jutjat del social número 9 de Barcelona ha sentenciat que la mort d'un extreballador de Nissan va ser a causa de l'exposició a l'amiant al seu lloc de treball. El Collectiu Ronda, que s'ha encarregat de la demanda de la vídua de l'operari, subratlla que és la primera vegada que un jutjat emet una sentncia d'aquestes característiques a l'Estat. En concret, la vídua demandava la Seguretat Social, que considerava que la mort del treballador, que es va produir quinze anys després de la jubilació, havia tingut lloc per causa comuna, i no per causa professional. La pensió de vidutat en un i altre cas són sensiblement diferents.

El treballador, jubilat des del 1999, va morir el 23 de juliol del 2014. Havia treballat del 1972 al 1994 a la fbrica de Montcada i Reixac de Nissan muntant peces i reparant mquines de producció, entre d'altres. El jutjat considera provat, d'una banda, que els frens i les premses d'estampació que s'utilitzaven a Nissan durant una poca i fins al 1994 tenien amiant, i de l'altra, que l'home va morir a causa d'un mesotelioma pleural maligne metasttic, malaltia professional reconeguda pels treballs exposats a inhalació de pols d'amiant.També considera provat que dins la seva activitat laboral per a Nissan, el treballador va tenir contacte amb l'amiant. En parallel analitza si la malaltia que va causar la mort de l'home es va contreure a conseqüncia de la feina realitzada per compte ali, si es tractava d'alguna de les activitats que reglamentriament es determinen com a malaltia professional i si estava provocada per l'acció dels elements i substncies determinats per a cadascuna d'aquestes malalties estipulades a la llei.Partint del context normatiu i jurisprudencial exposat, i aplicant-lo a aquest cas concret, el tribunal conclou que el mesotelioma pleural que va causar la mort de l'exoperari de Nissan derivava de malaltia professional.La demanda tenia com a finalitat revocar la resolució de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) que determinava que la pensió de vidutat derivava de malaltia comuna perqu es declarés que era a causa d'una malaltia professional. En aquest sentit, a la sentncia s'afirma que "resulta acreditat" que durant els anys que l'home va treballar a Nissan "va estar exposat a l'amiant", per la qual cosa, la seva malaltia "deriva de la feina".La demandant ha cobrat 686,66 euros com a pensió de vidutat derivada de malaltia comuna des de l'1 d'agost del 2014, i ara es condemna MC Mutual, amb la responsabilitat subsidiria de l'INSS i la Tresoreria General de la Seguretat Social per al cas d'insolvncia de la mútua, a abonar-li una pensió de vidutat del 52% d'una base reguladora anual de 37.446,50 euros des del 18 de desembre del 2015, així com a la indemnització de sis mensualitats de la base reguladora, el que ascendeix a la suma de 18.723,50 euros.La sentncia no és ferma i s'hi pot interposar recurs de súplica davant la Sala del Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en els cinc dies posteriors a la notificació.

el més llegit

 1. 1

  Martorell aprova ajuts directes i immediats de 1.500 euros a bars, restaurants i centres d'estètica

 2. 2

  Barcelona impulsa 212 habitatges prefabricats per reduir els terminis i l'impacte ambiental

 3. 3

  El Festival Panoràmic es desplega per Granollers i Barcelona en una reflexió sobre les intimitats fetes públiques

 4. 4

  Inhabilitat nou anys un regidor per pagar a un clan per vigilar irregularment pisos socials de la Mina

 5. 5

  Universitaris ocupen durant una hora el Departament d'Empresa com a "prèvia" de la vaga del 21 d'octubre

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés