Publicado 25/7/2019 18:09:51 +02:00CET

Jutges, fiscals, advocats i treballadors dels jutjats de Sabadell es planten contra les elevades temperatures de l’edifici

L’Ajuntament es compromet a oferir al Departament de Justícia un solar per construir un nou equipament

ACN

Sabadell.-Una seixantena de jutges, fiscals, advocats i treballadors dels jutjats de Sabadell han fet una protesta conjunta aquest dijous al migdia per denunciar públicament les elevades temperatures que registra l’edifici judicial aquest estiu. La mobilització ha exigit també la dimissió de la consellera de Justícia, Ester Capella, a qui acusen “d’inacció” per resoldre el problema de aclimatació que té l’equipament, on diàriament se superen, de llarg, els 27graus. La situació ha obligat a suspendre diversos judicis i declaracions des de finals de juny, i la comunitat judicial reclama una solució imminent. Al seu torn, l’Ajuntament de Sabadell s’ha compromès a oferir a Justícia un solar municipal per construir una nova seu judicial.

A les portes dels jutjats de Sabadell, advocats jutges i treballadors han lamentat que fa dos anys que arrosseguen deficiències amb la temperatura de les instal•lacions. Si bé l’estiu del 2017 es van resoldre amb un tancament puntual i una petita una inversió per part del Departament de Justícia, aquest dijous han denunciat que el problema s’ha tornat a repetir, i han assegurat que estan treballant en un edifici “completament obsolet”.“Ens preocupa que molts ciutadans, que tenen interessos legítims en reclamar una justícia ràpida, pateixin dilacions per causes que no són processals”, ha apuntat el degà del Col•legi d’Advocats de Sabadell, Manolo Hernández, que ha demanat “depurar responsabilitats polítiques” per la situació i ha avançat que han presentat una denúncia a Inspecció de Treball. “És una qüestió de dignitat”, ha subratllat.En la mateixa línia, la degana dels jutjats de Sabadell, Glòria Pérez ha assegurat que la suspensió de judicis i vistes orals s’acumula des de fa setmanes. Si bé la situació ha transcendit públicament arran de la suspensió de les declaracions del Cas Mercuri programades per aquesta setmana, Pérez ha insistit que s’han acordat ajornaments des del 28 de juny a diversos jutjats i sales. “Hem tingut magistrades que s’han desmaiat i diverses actuacions judicials impossibles de celebrar perquè estàvem per sobre els 27 graus”, ha apuntat.Pendents d’un nou edificiEls concentrats aquest dijous han recordat que els jutjats de Sabadell se situen en un edifici d’oficines readaptat per a l’activitat judicial, sense el condicionament necessari per garantir una temperatura confortable ni la mobilitat segura dels milers de persones que hi transiten cada dia. En aquest sentit, han remarcat que l’equipament atén, una població de més de 300.000 habitants, sent el segon partit judicial més gran de Catalunya, darrere el de Barcelona. Per això han insistit en reclamar un nou edifici que estigui pensat per acollir uns jutjats. Des de l’Ajuntament, la regidora d’Urbanisme, Mar Molina –alhora també advocada- ha garantit la implicació del consistori per cedir un solar municipal al Departament de Justícia i construir un edifici nou. “No podem deixar Sabadell sense jutjats”, ha ressaltat la regidora, que ha afegit que abans que acabi l’any es reuniran amb responsables de la conselleria per desencallar la situació. Molina no ha avançat, però, quins serien els espais candidats a acollir les noves instal•lacions.La comunitat judicial de Sabadell ha convocat l’aturada d’aquest dijous a la 13.30h de forma puntual com a toc d’alerta al Departament de Justícia. Amb tot, els manifestants han advertit que, si la Generalitat no resol les deficiències en climatització, emprendran noves accions “per demanar un espai digne”.