Publicado 14/11/2019 13:09

Un jutge obliga l'empresa NobelPlastiquesa readmetre una treballadora acomiadada l'any 2016

L'empresa l'haur d'indemnitzar amb 25.000 euros i pagar-li els salaris que va deixar depercebre

ACN

Sant Joan Despí.-Un jutge del jutjat social número 3 de Barcelona ha declarat nul l'acomiadament, l'any 2016, d'una treballadora de l'empresa NobelPlastiquesde Sant Joan Despí i ha obligat a readmetre-la. El jutge argumenta que no es van esgotar totes les possibilitats d'adaptació de la treballadora que té reconeguda una discapacitata conseqünciad'una epicondilitis, provocada per fer contínuament moviments d'extensió del canell i avantbra a la feina. També diuque els criteris de l'empresa per justificar l'extinció del contracte "encobreixen una prctica discriminatria". A més, l'empresa haur d'indemnitzar-la amb 25.000 euros en concepte de danys i perjudicis i a abonar-li els salaris deixats de percebre des del moment de l'acomiadament.

L'acomiadament de la treballadora es va produir en el context d'un acomiadament collectiu que va afectar 9 integrants del seu mateix departament, dedicat a la fabricació de tubs plstics destinats a la indústria de l'automoció. L'empresa NobelPlastiques, amb seu a Sant Joan Despí (Baix Llobregat), va justificar les extincions argumentant l'existncia de "causes tcniques, econmiques, organitzatives i de producció". D'aquesta manera, el criteri adoptat per l'empresa a l'hora de designar els treballadors afectats va ser acomiadar aquells que presentaven menys rtios de productivitatrespecteels seus companys i major grau d'absentisme laboral durant l'any 2016. La treballadora enqüestióes trobava en el moment de l'acomiadament en situació de baixa mdica i tenia formalment reconeguda la condició "d'especialment sensible als riscos laborals", diagnosticada des de l'any 2011 quan va ser operada per la mútua laboral i es va determinar l'origen professional de la lesió.En aquest sentit la sentncia del jutjat social 3 de Barcelona considera que NobelPlastiquesva practicar "un exercici de discriminació indirecta" cap a la treballadora. El jutge recorda "el major riscd'absentisme de les persones discapacitades precisament pels malsque li determinen la discapacitat reconeguda. Així, establir com a criteri que les persones que han tingut baixes mdiques durant l'últim any com a persones que es designen per ser acomiadades, a pesar de ser un criteri aparentment neutre, quan es relaciona la causa de la baixa amb la discapacitat, és evident que es converteix en un motiu de discriminació indirecta".A banda d'aquesta discriminació indirecta, el jutjat barceloní també explica la "insuficincia de l'esfor d'adaptació del lloc de treball de la treballadora" per part de l'empresa. I cita un informe d'Inspecció de Treball confeccionat amb posterioritat a l'extinció del contracte, on imposava dues sancions a l'empresa per "incomplir aquest deure d'adaptació" i per haver exposat la treballadora a "riscos que van provocar la sevamalaltia, creant un risc greu per a la seva integritat física i pel manteniment de les condicions de prestació de servei un cop coneguda la seva patologia". Així, el jutjat barceloní considera que si es van realitzar mesures d'adaptació "van ser absolutament insuficients i ineficients".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés